25.8 C
София
понеделник, 15 август 2022 г.

Емир Нуханович и Ерик Бретон гостуват на Старозагорската опера за Нова година

Снимка: Държавна опера Стара Загора

В навечерието на Новата година, на 31 декември, от 18.00 часа Държавна опера – Стара Загора ще представи за пети път „Новогодишна наздравица” в Операта. Празничният концерт е последното голямо музикално събитие за изключително успешната за Държавна опера – Стара Загора творческа 2021 година. Всички зрители, които изберат да започнат своето празнично новогодишно тържество от уютната зала на Старозагорската опера ще имат възможността да повдигнат настроението си с богата и атрактивна програма, представена от великолепните солисти и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. Концерта ще дирижира забележителният диригент от Босна и Херцеговина Емир Нуханович, режисьор Славчо Николов, сценичен дизайн и костюми Гендони. Участват солистите на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Джуров, Елена Петрова, Симона Кодева, Емилия Джурова, Марин Русинов, Инна Андреева, Тереза Бракалова, както и атрактивната двойка млади оперни певци Велин Михайлов и Лилия Илиева.

Особена чест е присъствието в програмата на именития френски пианист Ерик Бретон, който ще изпълни заедно с Оркестъра на Старозагорската опера „Варшавския концерт” на Ричард Адинсел. Ще прозвучат популярни увертюри, арии от опери,  оперети и мюзикъли на Джоакино Росини, Франц Лехар, Йохан Щраус, Джакомо Пучини, Имре Калман, Ленард Бърнстейн, песни от Стефан Димитров, Франк Синатра и др. Диригентът Емир Нуханович  е избрал концертът да завърши с празничната бърза полка от Йохан Щраус „На лов”.

В цената на билета за Новогодишния концерт е включен кетъринг. По традиция ще бъде разиграна празнична томбола с награди.

Посланиците на музиката – носители на Наградата „Свобода” на Центъра за мир диригентът Емир Нуханович и пианистът и композитор Ерик Бретон гостуват за първи път на сцената на Старозагорската опера в Новогодишната нощ

Името на босненския диригент Емир Нуханович нашумява по време на ужасяващата война в Босна и Херцеговина – една от позорните страховити страници в историята на Европа на 20-ти век. Диригентът организира концерти по време на войната и Сараевската филхармония не спира своята дейност дори под падащите над Сараево бомби. Диригентът споделя, че по времето на тези концерти залите са били препълнени и хората са мръзнели заедно с музикантите, но не са се отказвали. Концертната зала е била като храм на музиката и духовна опора на фона на унищожението и кръвопролитията извън нея. „Беше рисковано“, разкрива той, „тъй като можехме да станем мишена. Но залата винаги беше пълна с хора. Музиката се превърна в начин да се противопоставим на насилието.”

По време на войната в Босна от 1992 до 1995 г. много музиканти загубват живота си и голям брой музикални инструменти са повредени или унищожени. След войната Емир Нуханович призовава целия свят за помощ да бъде възродена Сараевската филхармония. Светът откликва на неговия глас. Пристигат дарения от Япония, от САЩ, от всички точки на света.

Емир Нуханович посочва два фактора като източник на страстта си към възраждането на музикалното образование. Единият е собственият му опит по време на войната в Босна. През ноември 2008 г. със собствени средства г-н Нуханович основава  местно музикално училище за всички възрасти в Босна и Херцеговина. Създава още музикални училища в три града, включително Сараево. Опитът го е убедил, че „въпреки различията ни в националност и етническа принадлежност, музиката може да обедини хората в мир“. Въз основа на това убеждение, той продължава напред, за да го приложи на практика. Въпреки факта, че мюсюлманите, хърватите и сърбите се бориха до трагичен край по време на войната, той е категоричен, че ще приеме ученици от тези три етнически групи в новите си училища.

През 2008 г. основава Фондация за изкуства и образование, както и Първото частно музикално и балетно училище „Амадеус”. Заема се с набиране на дарения на музикални инструменти за  даровити деца от Босна и Херцеговина.

Федералното министерство на образованието, науката и културата го награждава през 1997 г. за специален принос в развитието на музикалната култура в Босна и Херцеговина. През 1998 г. той е удостоен и със Sarajevo 6th April Award за специални заслуги в организирането на музикални събития по време на войната в Сараево.

Списание Business Magazine го обявява за АРТ МЕНИДЖЪР за успешното създаване и управление на Филхармоничния оркестър-Сараево.

През 2001 г. в Неапол, Италия е награден със „Златна палка“ за приноса му в дългогодишното  културно сътрудничество между Италия и Босна и Херцеговина. Международният център за мир  му присъжда наградата „Свобода“ за приноса му към хуманизма и правата на човека в Босна и Херцеговина, Европа и света.

Ерик Бретон е роден в Авиньон, Франция, където учи пиано, хармония и контрапункт.

Студент по пиано на г-жа Елен Варсеги, по-късно учи композиция и оркестрация при Иван Жулиен и оркестрово дирижиране при Ернст Шеле. Продуктивен и еклектичен композитор, Ерик Бретон използва различни формации и неговите творби се изпълняват в международен план, било то пред папа Йоан Павел II или американския президент Бил Клинтън, благодарение на престижното сътрудничество с  Йехуди Менухин, Морис Жар, Емир Нуханович и др.. През 1996 г. получава наградата „Свобода“ за защита на правата на човека и хуманизма в Босна и Херцеговина.

Посланик на изкуството и културата на град Авиньон през 1994 г., Ерик Бретон е и почетен член на филхармоничния оркестър на Сараево.

Освен композирането на инструментални произведения, той има огромна страст към гласа, композира над сто песни по текстове от Петрарка до Кристиан Бобин, но също и от Виктор Юго, Пабло Неруда, Фредерик Мистрал и много други.

Източник: Държавна опера Стара Загора

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html