25.9 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Отбелязват с изложба 130 години от рождението на Васил Гендов

Снимка: Институт за изследване на изкуствата – БАН

Експозицията „Васил Гендов. Живот между театъра и киното“ по случай 130 години от рождението на пионера на българското кино може да бъде видяна до 13 януари 2022 в Изложбена зала „Архиви“ на Държавна агенция „Архиви“.

Изложбата се осъществява от научен екип на сектор „Екранни изкуства“ на Института за изследване на изкуствата при БАН с ръководител доц. д-р Александър Донев и с участието на гл. ас. д-р Теодора Дончева и гл. ас. д-р Деян Статулов. Научен консултант на проекта е доктор на изкуствознанието Петър Кърджилов. Значителен принос за реализацията на изложбата имат Кирил Кирилов /гл. специалист/ и Димитър Стоименов /началник отдел/ в дирекция „Публичност на архивите“ към Държавна агенция „Архиви“. Художник-оформител на изложбата е Даниел Нечев.

Експозицията е съставена от 30 табла в размер 70 х 100, посветени на различни теми от биографията и творческия път на Васил Гендов, и няколко десетки ценни експонати и документи, които досега не са напускали музейните и архивни хранилища. За първи път се представят пред широката публика редица неизвестни факти за пионера на българското кино, а така също и непоказвани досега фотографии, документи от личния му архив, предаден в Националния исторически музей, както и документи, съхранявани във фондовете на ДА „Архиви“.

Изложбата си поставя за цел не само да отдаде почит на един от основателите на българското филмово изкуство, но и да приближи съвременната публика до реалните размери на неговата значимост и неоценим принос в българската култура от първата половина на ХХ век. Сред показаните за първи път в изложбата документи са неизвестни досега ръкописи с оригиналните пиеси и драматизации на Васил Гендов, които той пише за своята пътуваща театрална трупа. Ще бъде експониран и опазеният и съхранен в ДА „Архиви“ най-стар, оцелял до днес български филмов плакат, изработен за филма на В. Гендов „Бай Ганьо“ (1922) – открит при подготовката на изложбата.

Източник: Институт за изследване на изкуствата – БАН

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html