25.8 C
София
понеделник, 15 август 2022 г.

Правителството ще компенсира дефицита на ЕРП-тата

снимка: БТВ

Правителството ще компенсира мрежовите оператори в пълен размер заради натрупания в периода юли – декември 2021 г. критичен дефицит от разходите им за електроенергия за технологични нужди. Решението е взето на последно заседание за годината на Министерски съвет, съобщават от Министерство на енергетиката.

От ведомството посочват, че по този начин „утвърдената с предходно решение на МС компенсация за мрежовите оператори за месеците октомври и ноември в размер на 110 лв./мвтч ще бъде надградена. По тази схема са отпуснати 235 млн. лв., които ще бъдат разплатени при потвърждаване на нотификация за помощта от страна на ЕС“.

Чрез финансовата подкрепа за мрежовите дружества, в това число и ЕСО ЕАД, ще бъде намален финансовият дефицит, който следва да бъде компенсиран при следващо ценово решение на КЕВР. От своя страна това ограничава необходимостта от съществено повишаване на цените на мрежовите услуги за всички крайни потребители.

Според изчисленията на министерството помощта „спестява“ по около 4,50 лв./мгвтч средно за присъединените към преносната мрежа и около 20 лв./мгвтч средно за присъединените към разпределителни мрежи. Тези суми иначе би трябвало да се увеличат мрежовите такси заради натрупания дефицит. Това има пряко положително влияние върху всички потребители в страната – битови и небитови.

Планира се подкрепата за мрежовите оператори да продължи и през първото тримесечие на 2022 г. Планираният допълнителен финансов ресурс е на стойност 120 млн. лв.

Подпомагането на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия според стартираната от служебното правителство програма, продължава през месец декември 2021 г. и през първото тримесечие на 2022 г., реши още правителството.

Тази схема е на стойност 250 млн. лв. само за месец декември 2021 г., плюс още около 670 млн. лв. за първото тримесечие на 2022 г.

Предвижда се да се компенсира 75% от разликата между базовата цена 185.59 лв/мвтч и реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на БНЕБ за съответния месец, но не повече от 30% от реалната борсова цена за месец юли 2021 г.

Именно срещу „тавана“ от 30% имаше остра реакция от страна бизнеса през последните дни и искания за неговата отмяна. Според повечето работодателски организации с наличието на това ограничени много предприятия няма да могат да продъллжат да работят през януари 2022 г.

Според изчисленията на правителството за месец декември „подкрепата за българския бизнес се очаква да е около 130 лв./мвтч, което в комбинация с директната подкрепа за мрежовите оператори, ще доведе до значително повишен ефект спрямо месеците октомври и ноември“.

Правителството планира от началото на 2022 г. за първи път сред получателите на финансова подкрепа да се включват и потребителите на природен газ на регулирания пазар. Те, както и небитовите потребители на електрическа енергия, ще бъдат подпомогнати за месец декември 2021 г., както и за цялото първо тримесечие на 2022 г. Финансовият ресурс за това е около 200 млн. лв.

Общата стойност на предвидените компенсации може да надхвърли 1.5 млрд. лв. в зависимост от пазарната динамика. Финансовият източник за тях е държавният бюджет, дивидента от държавните енергийни дружества, както и приходите от продажба на квоти въглеродни емисии, съобщават от Министерство на енергетиката.

Източник: БТВ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html