20.3 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Равносметката за 2021 г.: Кои бяха най-значимите събития в България?

кадър: БТВ

Кои събития промениха страната ни през изминалата 2021 г. – върху това разсъждаваха журналистът Валерия Велева, културният антрополог Харалан Александров и икономистът Красен Станчев.

И тримата обявиха, че изминалите избори са едно от водещите събития в страната. „Никога не сме имали година с четири избора“, каза Валерия Велева.

Тя допълни, че новото правителство се опитва да разрешава проблемите в движение.

За Красен Станчев събитието на годината е мораториумът върху цените на електроенергията. „Това не се е случвало от 1984 година насам с тази разлика, че тогава можеше да се прави режим на тока, а сега не може“, каза Станчев.

Харлан Александров определи годината с думата загуба – на човешки животи, на сигурност и предсказуемост, но и на политически фигури, визирайки края на управлението на Бойко Борисов.

„Има една практика президентът да дава поръчения без да носи отговорност за нищо. Това го видяхме още при връчването на мандата на правителството, но и по други поводи също. В същото време това, което е особено е, че бизнесът изведнъж става сервилен спрямо онзи, за който се предполага, че е основен деятел в политиката, въпреки че това конституционно не е уредено“, коментира Станчев.

Според Валерия Велева има опасност ако се свика КСНС той да бъде провален и поради тази причина Румен Радев не го свиква. „Радев се опитва да си презентира новата роля във властта. Допускам, че кабинетът ще се еманципира от президента, а и Кирил Петков едва ли вътрешно е много доволен от срещата на президента с бизнеса“, каза Велева.

Относно безпрецедентното напрежение между МВР и прокуратурата Велева коментира, че едва ли правителството ще успее да свали Иван Гешев от поста на главен прокурор.

Относно здравната криза Харлан Александров коментира, че бунтът на обществото срещу ваксинацията е перверзен прочит на свободата. „Ние избираме да се борим срещу усещането, че губим контрол над живота си като намразим модерността, науката и най-големите достижения на цивилизацията“, каза той.

Източник: БТВ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html