-6.4 C
София
събота, 22 януари 2022 г.

Излагат скулптури на големия майстор Асен Пейков в София

Снимка: Галерия Сан Стефано

Експозицията може да бъде видяна до 31 януари в галерия „Сан Стефано“.

Изложбата „Асен Пейков от Рим“ включва серия от 50 впечатляващи творби на големия майстор: портретни пластики от гипс и бронз, релефи и едно единствено живописно платно – автопортрет на автора.

Името му се свързва с внушителната деветметрова фигура на Леонардо да Винчи, издигната през 1960 г. на летище Фиумичино в Рим. Тази статуя се превръща в емблема на цялото му творчество.

Популярността на Асен Пейков надхвърля границите не само на България и Италия, но и на Европа.

В ателието си на улица „Маргута“ No 54 в Рим, Пейков прави портрети на множество изтъкнати италиански интелектуалци, както и на редица световноизвестни личности. Негови модели са президента Джон Ф. Кенеди, актрисите София Лорен, Клаудия Кардинале, Джина Лолобриджида и Ава Гарднър, големият италиански кинорежисьор Федерико Фелини и откривателят на пеницилина Александър Флеминг.

Труден и вълнуващ е житейският път на бележития ни сънародник Асен Пейков. Едва 16-годишен, Асен остава пълен сирак и напуска бащиния си дом и детските приключения из прашните севлиевски улички. Привлечен от необятното Черно море, младежът постъпва в созополското Рибарско училище, а по-късно завършва със златен медал Държавната художествена академия, под зоркото око на скулптора проф. Андрей Николов.

Въпреки оскъдицата и множеството премеждия, талантът, трудолюбието и смелите ходове на Пейков го извеждат отвъд пределите на България, където не след дълго се превръща в един от значимите за времето си творци в областта на пластичните изкуства. Улица в София и площад в Рим са именувани в памет на скулптора.

Пътят до България на тази изключителна скулптурна сбирка, тръгва от мястото на нейното създаване – европейският духовен център – Рим. Колекционерската серия от образи ще бъде съпътствана от каталог, включващ всички експонати от представителната изложба.

 

Източник: Галерия Сан Стефано

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html