-5.2 C
София
неделя, 23 януари 2022 г.

Прочутият пернишки фестивал „Сурва“ гостува в София

Снимка: Парк-театър „Борисова градина“

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“, който има зад гърба си вече респектиращите 28 осъществени издания ще има свое гостуване в София, за да подпомогне столицата в изгонването на злите духове.

Събитието в столицата ще се проведе на 9 януари, неделя, от 12:00 ч. на сцената на Парк-театър „Борисова градина“. Софийският гастрол на „Сурва“ обещава да бъде специално 3-часово събитие, чиято програма е изключително динамична, богата и пъстра, а поводи за приятно изкарване на неделния следобед няма да лисват нито за най-малките, нито за по-големите, нито за най-големите.

Още в самото начало на празничния ден зрителите на „Сурва“ ще се насладят на специалния половинчасов спектакъл „Игри с маски“, в изпълнение „Майсторите на танца“ с художествен ръководител Красимир Димитров от сърцето на „Сурва“ – гр. Перник.

Гл. ас. Д-р Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при БАН ще представи на зрителите обичая „Сурва“, как се е зародил той, откъде идва, защо се отбелязва традиционно в началото на годината.

Независимо, че вероятно времето в София на 9 януари ще бъде мразовито, на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ ще става все по-горещо с напредването на деня и с наближаването на централното събитие за деня – дефилето на сурвакарски групи от гр. Батановци, Община Перник; село Лобош, Община Ковачевци; село Лесковец, Община Перник; село Банище, Община Брезник; село Люлин, Община Перник и самодейна сурвакарска група „Йорданови АРТ и Приятели“, гр. София. На сцената зрителите ще се насладят на представянето на близо 200 участници, които ще покажат магията на „Сурва“ в София и за пореден път ще докажат защо този фестивал е толкова специален, различен и е част от Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

 

Източник: Парк-театър „Борисова градина“

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html