-1.2 C
София
сряда, 19 януари 2022 г.

Космическата Валя Балканска на 80!

Снимки: интернет

Космическият глас на България, родопската народна певица Валя Балканска, празнува 80-я си юбилей днес. Уникалната й песен „Излел е Делю хайдутин“ е включена в Златната плоча на „Вояджър“ на американските космически апарати и обикаля Космоса. Нейни записи се пазят в Златния фонд на БНР.

В навечерието на празника си Валя Балканска сподели: „Здраве на всички, успехи на всички. Не броим годините. Живот да има. Аз съм от махала със седем къщи… Как всяка вечер, станеше ли есен до пукната пролет, всяка вечер през къща на седенка. Сега на пътя не се поздравяваме, та камо ли седенка да направим и да съхраняваме традиции и да възраждаме традиции“, предаде БНР. Малцина знаят, че великата българска певица е астрален близнак с още едно световно величие – Елвис Пресли.
Кралят на рокендрола е роден на 8 януари 1935 г. в Тюпълоу в щата Мисисипи в семейството на Върнън и Гладис Пресли. Майката е била бременна с близнаци, но другото момче, Джеси Гарън, умира шест часа след раждането.
Валя Балканска е родена в родопското село Арда на 8 януари 1942 г. Кариерата й започва през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопи“ – Смолян. По повод на 60-годишнината си и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден „Стара планина“.

Източник: standartnews.com

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html