-4.1 C
София
сряда, 19 януари 2022 г.

КНСБ иска минималната заплата да бъде 730 лв.

Снимки: БГНЕС, интернет

КНСБ поиска минималната работна заплата през тази година да бъде 730 лв., вместо анонсираните от финансовия министър 710 лв.

На дискусионен форум за ограничаване на евтиния труд бяха оповестени данни, според които над 870 000 души в България получават възнаграждение колкото минималната заплата или близко до нея. Данните сочат, че в цяла Европа само в Албания и Черна гора минималната заплата е по-ниска от тази у нас. В Северна Македония най-ниското възнаграждение е с 20% по-високо от това в България.

„Хората на най-ниско възнаграждение у нас загубиха покупателната си способност през 2021 г. за първи път през последното десетилетие“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Да, тези, които са работили на минимална работна заплата през 2021 г. са загубили вече близо 1% от покупателната си сила, бидейки през цялата година на минимална работна заплата“.

Очакванията на синдиката са официалната инфлация за декември миналата година да достигне 8% на годишна база в сравнение с последния месец на 2020 г. Ръстът на минималната заплата не води до спад на заетостта на нискоквалифицираните работници, категорични са в КНСБ.

Данните на синдиката сочат, че с най-ниското възнаграждение у нас могат да се купят едва 46 кг. сирене, в Румъния – 62 кг, а в Германия – 131 кг. , допълни директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любослав Костов. „Може българският работник на минимална заплата да си позволи значително по-малко основни стоки и услуги от първа необходимост, т.нар. „малоценни“ стоки спрямо тези други страни“. От КНСБ настояват през 2023 г. минималната заплата да достигне 50% от средната.

Източник: bnr.bg

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html