-0.2 C
София
петък, 28 януари 2022 г.

СЗО: В момента случващото се в България е истинска трагедия

Кадър: БНТ
Експертите от СЗО препоръчват да се работи по ново поколение ваксини в три направления – моновалентна срещу Омикрон, поливалентна, съставена от няколко елемента и дългосрочно да се работи върху т.нар. панкоронавирусна ваксина, която ще обхваща различни щамове от различни групи коронавируси. Това обясни в „Денят започва“ д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България.
Производители вече работят по новите ваксини, след няколко месеца може би ще имаме ново поколение ваксини, обясни д-р Сила.
„Това, което се случва в България в момента, е истинска трагедия. Във втората година на пандемията, през 2021 г. са загубени повече от 23 000 човешки живота, това е тройно повече от първата година на пандемията. Не трябваше да позволите това да се случи, защото вече имаше висококачествени ваксини, които бяха доставени в България, смята д-р Сила. Затова призовавам всички българи да се ваксинират, да използват тази възможност“, допълни той. „Статистиката е много ясна – страните с добър ваксинационен режим се представят много по-добре, целта на ваксините е да се спасят човешки живот“, категоричен е експертът.
„България е на второ място по смъртни случаи, за съжаление толкова много животи са загубени поради липсата на доверие и комуникация“, смята д-р Сила.
Той обясни, че бустерната доза предоставя повече от 80% намаляване на риска от хоспитализация при заразяване.  Сила апелира към всички българи, особено по-възрастните, тези с хронични заболявания и педагогоческия персонал, да се ваксинират.
На въпрос дали ще се стигне до въвеждане на задължителна ваксинация, представителят на СЗО обясни, че е в непрекъснат контакт със здравния министър Сербезова и се обсъждат всякакви подходи. Работи се по стратегия за убеждаване на българите за ваксинация, което според него, трябва да е доброволен акт.
„Установихме, че около 12% от българското население е категорично против ваксините. Останалите са по-скоро колебаещи се, така че ние трябва да им предоставим необходимата информация“, заяви д-р Сила.
Ако се говори с широката общественост, нещата ще се подобрят, категоричен е експертът.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html