20.3 C
София
сряда, 10 август 2022 г.

Проф. Аргирова: Няма починал от Омикрон в България

Снимки: интернет; БНТ

В момента в страната има едновременна циркулация на двата варианта на коронавируса – Делта и Омикрон. Това заяви пред NOVA вирусологът проф. Радка Аргирова и допълни: „Не съм чула досега за починал човек от Омикрон. Смъртните случаи продължават да са от Делта”.

Съветникът на премиера по здравни въпроси заяви, че основната цел на новия план за борба с пандемията е превенция и намаляване на натиска върху здравната система. В него България условно е разделена на 6 клъстера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където е нужно. „Подходът е към всички в обществото. Този план се отличава с това, че имаме повече отговорност от страна на областните щабове. Ако имаме в Добрич някаква ситуация, там трябва да се вземат мерки, които няма да се взимат в Гоце Делчев”, обясни проф. Аргирова.

Според нея, с новия план има предвидимост, а хората могат да следят тенденциите и да са подготвени. Тя изрази надежда, че няма да се стига до запълване на интензивните легла до над 80%. „Боя се, че не се спазват мерките – маски, дезинфекция. Боя се за възрастните хора, особено ако не са ваксинирани”, каза още проф. Аргирова.

По думите й вирусът се предава много повече при децата, но те го прекарват по-леко и в повечето случаи не разбират. „Те го пренасят, тук е опасността. Те имат баби, дядовци”, каза тя и допълни: „В групата на най-малките няма данни, които да ни притесняват”. Според нея, сертификатите за антитела трябва да отпаднат: „Чисто българско наше произведение са сертификатите за антитела”, обясни проф. Аргирова. Тя смята, че на хората с фалшиви сертификати трябва да бъде даден шанс да се ваксинират.

Проф. Аргирова коментира и бустерните дози. „Преди около 10 дни се появи в научните среди идеята, че трябва да се смени подходът и да не се правят непрекъснати бустери. Но трябва да видим колко устойчив ще е Омикрон. Според вирусолозите това ще е или последен, или един от последните варианти. Тогава е възможно да се направи универсална ваксина. Не е изключен и друг поход. Да се види в коя част на света какъв вариант е доминиращ и да се подготви такава ваксина”, обясни проф. Аргирова.

Относно протеста в сряда срещу зелените сертификати, проф. Аргирова смята, че участниците са били сериозно заплашени от заразяване. „40-50% може би ще се заразят. Как ще го изкарат – не знам. Не е тайна, че между тях има ваксинирани”, коментира вирусологът.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html