-5.2 C
София
неделя, 23 януари 2022 г.

Лорер и съпругата му ще управляват 6 милиарда лева

Снимки: Интернет
Евроресурс от над 6 млрд. лв. ще управлява новосформираното Министерство на иновациите и растежа, ръководено от близкия до премиера министър Даниел Лорер. Неговата администрация ще усвоява средствата по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС за икономическа трансформация, които са около 2,5 млрд. лв., а също и още две европрограми за общо над 4 млрд. лв.
Новината бе потвърдена по време на парламентарния контрол от самия Даниел Лорер в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Деница Николова как ще се гарантира независимо управление и как няма да се смесват и дублират дейности по програмите, съобщават от „Медиапул“.
От думите на министър Лорер стана ясно, че наред с плана за възстановяване той ще управлява и бъдещата програма за бизнеса „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ с ресурс 1.222 млрд. евро. Също на Лорер ще бъде поверена и Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация с ресурс от 885 510 000 евро.
Така, общата сума на средствата, за които ще отговаря Министерството на иновациите, ще е над 6 млрд. лв. Съпругата на Даниел Лорер – Виолета, също ще има досег с темата за европарите в новата ѝ длъжност като началник на кабинета на вицепремиера по еврофондовете и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев. Виолета Лорер на два пъти бе зам.-министър на Асен Василев (в качеството му на служебен министър) – през 2013 г. в Министерството на икономиката и през 2021 г. – в Министерството на финансите. В МФ Виолета Лорер отговаряше за Фонда на фондовете, който също управлява пари по европрограми.
България ще може да получи първи средства по плана за възстановяване и развитие до лятото, обяви по-късно пред БНТ министърът на иновациите Даниел Лорер.
Той обясни, че всички забележки на Еврокомисията са коригирани и България ще изпрати плана в Брюксел до края на седмицата. Две са основните области, в които ще могат да стартират веднага проекти – развитие на индустриалните области и подкрепа на малки и средни иновативни предприятия.
„Кандидатстването ще бъде много подобно на кандидатстването за европейски програми, вероятно ще е опростено. Ще могат да кандидатстват фирми, оператори по критерии, които ще бъдат предварително обявявани и ще бъдат бързи процедурите. Европа е много ясна – бъдещето на финансирането е зеленият преход. Това означава, че и в нашия европлан има заложени доста сериозни пера за зелен преход, а именно, за енергийни проекти от всякакъв вид – ВЕИ, системи за съхранение, които да осигурят и прехода на Маришкия басейн към една по-чиста икономика“, обясни министърът.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html