-7.8 C
София
сряда, 26 януари 2022 г.

Симеон Дянков: Не са водени разговори с мен да оглавя БНБ

Снимки: БГНЕС

„Над 20% е увеличението на инфлацията у нас. Върху това всъщност се заложиха увеличенията на пенсиите, които изглеждат добре, но като направиш сметките, се оказва, че по-бедните хора продължават да обедняват и това е много лошо, особено за ново правителство, което дойде с обещания за увеличаване на жизнения стандарт“, обясни в „Говори сега“ бившият финансов министър Симеон Дянков. Имаме проблем в пенсионната система, посочи той.

„Правителството трябва да отрежда по-голямо внимание върху инфлационните процеси – отвътре и отвън“, смята Дянков. „Да се надяваме, че в новия проектобюджет ще има по-висока заложена инфлация“, обясни финансистът. „Ако наистина има актуализация в средата на годината, там трябва сериозна политика за разглеждане на цялата пенсионна система – и първия, и втория стълб“, смята Дянков.

Според него, не е правилен ход отсега да се залага допълнителна актуализация. Дянков коментира и мораториума върху цените на тока. „Искрено се надявам този мораториум да падне по-рано от средата на март“. Ако това не се случи, април-май ще влезем в допълнителна инфлационна спирала.

На въпрос дали той ще оглави БНБ, Дянков заяви, че тази процедура още не е започнала и всички тези разговори предстоят. „В коалицията има добри финансисти, така че смятам, че те ще са основни кандидати. Към този момент няма водени разговори с мен“, допълни Дянков.

Източник:  bntnews.bg

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html