30 C
София
вторник, 16 август 2022 г.

Ръководството на тотото не иска да подаде оставка

Кадри: БНТ

Изпълнителният директор на спортния тотализатор (БСТ) Любомир Петров и Управителният съвет няма да подадат доброволно оставка, а ще чакат спортният министър Радостин Василев да ги уволни.

Това обяви самият Петров на извънредно свикан брифинг. На него той представи финансовите резултати на тотото и се похвали, че никога в историята на БСТ не е имало такива добри показатели – двуцифрен ръст на приходите, 50 млн. лв. собствени средства за ликвидност и най-много генерирани пари към ММС (84 млн. лв. през 2021 г.).

И изпадна в противоречие по въпроса с отстраняването на ръководството. Петров наблегна на факта, че лично той е назначен с конкурс и с 5-годишен договор и по тази причина няма как да бъде уволнен. Същевременно заяви, че на срещата днес следобед със спортния министър няма да си подаде сам оставката, а ще чака да получи заповед за уволнение.

„Зная, че не може да ме уволнят, след като съм назначен с конкурс. Но по-добре закона за публичните предприятия да го махнат, никой не го спазва. Не зная на какво основание министър Василев ще ни уволни, ще разберем на срещата днес. Но ние няма да подадем оставка, ще чакаме заповедта. Аз съм поел ангажимент, че няма да обжалвам“, добави Петров.

Той заяви също така, че не знае точната причина за отстраняването на ръководството на БСТ. „Министърът каза пред медиите, че това е политическо решение на коалицията. За тежки проблеми, каквито спомена пред журналистите, с мен той не е говорил – каза Петров. – Нямам представа кой ще бъде назначен на нашето място.“

Шефът на тотализатора изтъкна и една интересна подробност, която може още повече да заплете казуса по освобождаването на това ръководство: „Служебният спортен министър Андрей Кузманов се опита да смени УС на БСТ през август и беше входирал заповед с имената на членовете на нов УС. Аз не бях уведомен дори, разбрах това от Търговския регистър. Обжалвахме и съдът спря вписването. В момента още текат дела по това обжалване. Имали сме срещи с адвокатите по делото и ще има спънки за сегашното уволнение. Също така Кузманов не е назначавал проверка в тотото, както заяви през лятото – имаше си много преди него проверка от НАП, която дори още продължава.“ Според Петров делата, които в момента води управата на тотото срещу предишния опит за отстраняването му, допълнително ще затруднят сегашните действия на министър Радостин Василев по освобождаването на ръководството на БСТ. Самият той отново даде да се разбере, че очаква да научи по какъв начин точно ще бъде уволнен, но няма сам да си подаде оставката. Не смята обаче и да обжалва, защото: „Цяло лято обикаляме по дела. Вече е уморително, не може само да ходим по съдебни дела.“ Петров намекна също така, че има вариант отново да бъдат легализирани частни лотарийни игри. „За това се говореше публично още миналата година. Ако това стане, приходите на тотализатора ще паднат наполовина“, изтъкна той.

Източник: segabg.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html