24.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Професор разкри кои са най-ефективните медикаменти за лечение на коронавирус

Снимки: Труд
„Ние сме в началото на петата вълна, като моите очаквания са в средата на февруари да достигнем пика. Имайки предвид бурния начин на разпространение на Омикрон, може да се достигне и до над 30 хиляди заразени на ден. Скритата заболеваемост е най-малко четири пъти по официалните данни.“ Това каза проф. Георги Попов, специалист в областта на инфекциозни заболявания, по БНР.
„Това не бива да създава предварителна паника у хората, защото всички тези ежедневно тиражирани цифри и данни създадоха у тях паника и депресия, което не бива да се подклажда и изтъква непрекъснато“, добави той.
„Засега се справяме доста добре с поемане на болните. Омикрон се яви в периода на низходящото развитие на Делта варианта. Но засега покачването на заболеваемостта е плавно. Делта варианта почти е претопен, като има разлики в лечението на двата вируса. В „Софиямед“ изследваме от кой вариант е болен пациента и това ни помага много в лечението. Заболяването е стръмно покачващо се, но лечимо и смятам, че ще се справим с тази вълна“, изтъкна още проф. Попов.
Сред най-ефективните медикаменти за лечение на коронавирус са моноклоналните антитела, ремдесивир – в началото на болестта и при съответните показания за болния – най-вече при тези с придружаващи заболявания.
Видният инфекционист посочи, че и при Делта варианта, за разлика от Омикрон, много успешно за лечение се прилагат моноклоналните антитела.
„Колеги от провинцията казват, че имат медикаментите, но не могат да ги приложат, защото не знаят как…Но лечението с моноклонални антитела действа, те блокират вируса и терапията после е по-лека“, допълни проф. Георги Попов.
Той допълни, че „вече са отхвърлени от медицината, от големите мултицентрови проучвания лекарства като хидроксихлорохин, няколко антигрипни препарати като ремантадин, както и някои антиретровирусни препарати, Ивермектинът е не съвсем отхвърлен. Според някои протоколи работи и продължава да се използва за лечение, включително и в развити държави, в САЩ също. В България направихме многоцентрови проучвания и установихме, че има ефект само, ако се приложи в първите два дни“.
Общо 11 181 са заразените с коронавирус в България за последните 24 часа. Това е абсолютен рекорд от регистрирането на първия случай у нас преди близо 2 години.
Новите случаи са с 1185 повече от вчера, когато също бе поставен рекорд. Всеки четвърти тестван през изминалото денонощие е с положителна проба. С това активните случаи в страната надхвърлиха 170 000. Починали за денонощието са 91 души, от които 92,31% от тях не са ваксинирани.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html