24.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Реакциите в Скопие: Отстъпление от българската позиция

Снимки: БГНЕС

Противоречиви реакции в Скопие след посещението на премиера Кирил Петков в югозападната ни съседка. Управляващите и президента на страната обявиха, че България е направила отстъпка, а опозицията – че Скопие е направило крачка назад в преговорите със София.

Отстъпление от българската позиция и малка дипломатическа победа за РСМ – така медиите тълкуват резултатите от посещението на премиера Кирил Петков. Още преди премиерът да излети за София, президентът на югозападната ни съседка Стего Пендаровски даде интервю, в което отправи две основни послания към обществеността в РСМ. Първо, той заяви, че България е направила крачка назад, съгласявайки се да използва краткото име Северна Македония ивторо – настояването на София македонските българи да бъдат вписани в конституцията на РСМ, според него, е директна намеса във вътрешните работи на страната му.
Организациите на македонските българи изразиха своето разочарование, че срещата е продължила твърде кратко и че те на са успели да повдигнат въпросите, които са искали да поставят пред него. Според тях Кирил Петков не е акцентирал достатъчно върху въпроса за вписването им в конституцията.
Оттук нататък очакваме на 25 януари двете правителства, които ще заседават съвместно в София, да се договорят за новите четири работни групи, които ще бъдат формирани.

Източник: bntnews.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html