21.3 C
София
вторник, 16 август 2022 г.

Русия иска силите на НАТО да напуснат България и Румъния

Блинкин вече е в Женева, снимка БТА
Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България като част от предложенията ѝ в сферата на сигурността, предаде днес Ройтерс, цитирана от БТА.
Съобщението идва часове преди държавният секретар на САЩ Антъни Блинкин и руският външен министър Сергей Лавров да се срещнат в Женева в преговори, които мнозина виждат като последен шанс за мирно уреждане на споровете около Украйна.
България и Румъния са членки на НАТО и техните собствени въоръжени сили са част от силите на алианса. В тях обаче присъстват и войски и средства на НАТО, която укрепи отбраната на източния си фланг сред руската анексия на Крим и подкрепа за сепаратисткия бунт в Донбас през 2014 г. Гаранциите в сферата на сигурността, които Русия иска да получи от Запада, включват клаузи, изискващи силите на НАТО да напуснат Румъния и България, заяви днес руското външно министерство, информира още Ройтерс.
Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г.
Отговаряйки на въпрос какво ще означава това за България и Румъния, които се присъединиха към НАТО след 1997 г., руското външно министерство каза, че Русия иска всички чуждестранни войски, оръжия и друга военна техника да бъдат изтеглени от тези страни.
Източник: clubz.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html