24.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Евелин Банев-Брендо станал турски гражданин

Снимки: БТА
С турски паспорт се е сдобил издирваният наркобос Евелин Банев-Брендо! Освен с украинско гражданство, което го спаси от екстрадиция, „кокаиновият крал“ е получил документи в южната ни съседка! Това съобщава истанбулското издани, цитирано от „България днес“. 
Неочакваният обрат с поданството на Брендо става през лятото на м.г. На 16 юни 2021 г. губернаторството на Ескишехир – града на Настрадин ходжа, регистрира Брендо след поискано убежище. От публикуваните в комшийският сайт документи става ясно, че турският паспорт на Брендо е издаден през януари 2018 г., а личната му карта е валидна до юни 2027 г. И двете са със собствените му имена – Евелин Николов Банев.
За това как са издадени документите проговаря мастит петролен бос на име Мустафа, който е бивш служител на националното разузнаване. Той твърди, че поради проблемите си с правосъдието в няколко държави Банев не е могъл да получи нормално гражданство чрез инвестиции например. Поради тази причина му е била изфабрикувана фалшива история, която да му осигури така желаното турско тескере. За целта Мустафа признава пред турския сайт, че са му били платени 305 хил. долара кеш през дубайска фирма.
Преговорите за получаване на турско гражданство са водени с хора на висши позиции в републиката. В схемата е участвал доведеният брат на Брендо – Симо Карайчев, твърди източникът. Карайчев е бил упълномощен от Евелин Банев да извършва всички дейности от негово име. За целта е бил нает и адвокат от Първа адвокатска колегия в Истанбул. Пълномощното му е от дата 15 април 2021 г.
Според публикацията машинациите на българския бос на престъпна организация, който е издирван с червена бюлетина от Интерпол, не са останали тайна за разследващите. Те са засекли измислените сценарии. Така, въпреки че документите са съвсем истински, се оказва, че са издадени по нелегален начин, твърдят запознати.
Още не е ясно защо Брендо е решил да става турски гражданин. Почти по същото време в Истанбул беше заловен друг известен герой от подземния свят – Димитър Желязков – Митьо Очите. Макар между двете ни страни да съществува договор за взаимодействие по наказателни дела, екстрадициите от южната ни съседка се проточват с месеци и години. След дълги усилия родната прокуратура така и не получи позволение Очите да бъде съден по всички повдигнати му обвинения.
Разкритията за гражданството на Брендо идват на фона на визитата на главния прокурор Иван Гешев и българска делегация в Анкара по покана на турския му колега. „Основен акцент в разговорите между ръководствата на прокуратурите на двете съседни страни е продължаване на отличното сътрудничество по наказателноправни въпроси, сферата на антитероризма, както и противодействието срещу трансграничната организирана престъпност и борбата с нелегалната миграция“, съобщават от държавното обвинение. Водени са разговори и с министъра на правосъдието.
След близо 6 г. в нелегалност Брендо беше задържан на 6 октомври м.г. в украинската столица Киев. Той изкара в ареста само 15 дни, тъй като се разбра, че е станал гражданин на Украйна. Като такъв според местните закони не може да бъде задържан или екстрадиран в друга държава за престъпления, извършени извън Украйна, и за изпълнение на присъди от чуждестранни съдилища.
Така отпаднаха исканията на България и Румъния Банев да бъде предаден, за да изтърпи присъдите си. У нас го чакат 6 г. като част от престъпна група за пране на пари. В Румъния е осъден на 10 г. и половина за наркотрафик. Най-голямото си наказание от 20 г. затвор Евелин Банев получи в Италия по аферата „Кокаинови крале“ за трафик на дрога от Южна Америка към Европа.
Брендо най-вероятно няма да бъде екстрадиран у нас от Украйна, призна наскоро шефът на сектор „Издирване“ в Националната полиция Стефан Джолев. Криминалисти смятат, че „кокаиновият крал“ неслучайно се е насочил именно към Украйна, за да получи защита и гаранция, че ще се отърве. Украинският му паспорт е издаден през декември 2015 г. Това означава, че докато е бил в нелегалност, Банев се е подсигурявал с различни паспорти.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html