24.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Маша Илиева – 40 години на сцена

Снимка: Софийска опера и балет

Колкото и невероятно да звучи – 40 години творческа дейност ще отбележи примабалерината Маша Илиева на сцената на Софийската опера и балет. Това ще стане следващия месец – на 11 и 12 февруари, с балетната класика „Спящата красавица“.

Маша Илиева учи в престижната балетна академия „Ваганова“ в Санкт Петербург и още преди да навърши 18, става част от състава на балета на Софийската народна опера, както се е наричала тогава. От 1990-та година Маша Илиева е примабалерина и е играла всички големи роли от балетния репертоар на театъра – в „Жизел“, “Дон Кихот”, „Лебедово езеро“, „Ромео и Жулиета“ и “Зорба гърка”.

Маша Илиева е артист, хореограф, репетитор, педагог и балетен режисьор, а в последните години работи с деца. Точно това ѝ доставя най-голямо удоволствие, признава тя.

40 години ми изглеждат доста много, сякаш не вярвам, че е изминало това време. Реших да бъде юбилеят отбелязан със „Спящата красавица“, защото това е връх в моята кариера. Когато танцуваш сам и искаш публиката да те хареса, предизвикателството е много голямо. Осевен това постановката е суперпродукция, в нея участват над 100 човека в спектакъла, заедно с оркестъра“, казва в едно специално интервю за „Хоризонт до обед“ Маша Илиева.

В периода 2001-2003 г. Илиева е художествен ръководител на Националния балет – София. Тогава българската балетна публика за първи път се среща с творчеството на Баланчин и се поставя оригиналната постановка на “Силфида“.

От 2009 г. е репетитор в Софийска опера и балет, а през 2014г, вече като балетен режисьор, Маша Илиева възстановява балетната класика „Спящата красавица“ на сцената на националния ни оперен и балетен театър. Ето защо именно с този спектакъл  Софийска опера и балет ще отбележи празника на примабалерината.

В периода, в който Маша Илиева е артист-балерина, а в последствие и примабалерина, „Спящата красавица“ има своя история, свързана с Операта. През 1983г. големият балетен артист и хореограф Марис Лиепа пренася версията на Болшой театър на балета „Спящата красавица“, поставяйки го на сцената на  Софийската народна опера. В този момент Маша Илиева съвсем от скоро е част от балетната трупа на театъра. Поверени са ѝ всички малки сола.

По-късно балетът „Спящата красавица“ е възстановен от Бойко Неделчев във вида, в който е бил поставен от Лиепа. Вече като примабалерина, Маша Илиева влиза в ролята на принцеса Аврора и Фея Люляк.

През 2005 г. следва още една версия на балетния шедьовър – тази на Мариинския театър. Тук Маша изпълнява ролята на Фея Люляк.

И така, през 2014 г., вече като балетен режисьор, Маша Илиева възстановява „Спящата красавица“ на сцената на Софийска опера и балет. Тя запазва автентичността на балета и в същото време вкарва свой собствен прочит в някои от ключовите роли в спектакъла, например ролята на Фея Карабос. В оригиналната версия ролята се изпълнява от мъж, за да бъде по-силно подчертан контраста на Фея Карабос и останалите феи в балета. В постановката на Маша Илиева Фея Карабос е жена с властен характер, отмъстителна и непреклонна. Премиерата се състои на 14 ноември 2014 г. и се радва на голям успех.

Зрителите на Софийска опера и балет отново ще могат да се насладят на приказната балетна класика „Спящата красавица“, постановка и режисура на Маша Илиева, на 11 и 12 февруари 2022г. от 19:00 ч. Двата спектакъла са честване на известната българска примабалерина, жест на благодарност и признание за всичко, което е дала и продължава да дава на българския балет като артист, хореограф, репетитор, педагог и балетен режисьор.

 

Източник: Софийска опера и балет

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html