20.8 C
София
петък, 20 май 2022 г.

Синдикатите: Минималната заплата трябва да е 750 лв.

Снимки: darikradio.bg

„Минималната работна заплата трябва да е половината от средната за страната, тоест 750 лв., а не планираните 710 лв.“ Това заяви икономическият съветник на президента на КТ „Подкрепа“ – Ваня Григорова в интервю за телевизия „Евроком“.

Тя отхвърли твърденията, че повишение на минималната работна заплата ще доведе до увеличение на безработицата в страната. „Няма една година, в която работодателите да не казват, че това ще доведе до по-голяма безработица, но все пак заетостта се увеличава. Това се повтаря всяка година“, каза Григорова.

Според нея България все още не е готова да влезе в еврозоната и там „такива бедняци като нас не може да има“. Тя сподели, че правителството ще продължава да държи на увеличението на минималната работна заплата, защото това е нужно, за да ни приемат в еврозоната.

„Те ще се опитат да влезем в еврозоната. Причината не е, защото са много загрижени за гражданите, а защото така трябва“, допълни тя. Григорова сподели, че според нея не е добре за България да става член на еврозоната, а увеличението на минималната заплата ще доведе до по-малък процент сива икономика.

Припомняме, че днес пет от най-големите работодателски организации в България излязоха с отворено писмо, а поводът е вчерашното изказване на министърът на финансите Асен Василев. По време на националния съвет за тристранно сътрудничество, Василев заяви, че от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. В писмото се обяснява, че В България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера и по тази логика държавата е най-некадърният работодател и вицепремиерът трябва да се извини на българските работодатели.

„Те не искат извинение от министъра на финансите, защото той всъщност им изнесе лекция по основи на пазарното стопанство и пазарна икономика. Те искат извинение от икономическата теория. Защото това е икономическа теория. Ако един предприемач е решил да бъде конкурентоспособен на един пазар то това означава, че той си е направил анализите за това, че той може да по-конкурентоспособен от другата фирма, която работи на същия пазар и предлага същата стока или услуга, която би предлагал и той“, коментира Григорова. Тя разкри, че в проекта на бюджета има множество компенсации за бизнеса.

Източник: eurocom.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html