15.8 C
София
петък, 19 август 2022 г.

Фандъкова: Има опасност от разреждане на линии от градския транспорт

Снимка: OFFNews/Ирина Евгениева

Високите сметки за газ и ток се отразяват на всички сектори. Общините предоставяме над 80% от обществените услуги в страната. Всички сектори – градски транспорт, детски градини, училища… всички те страдат“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия.

По думите й до този момент Столичната община успява да се справи с посрещането на нуждите на всички сфери. „Средно около 30% намаляха приходите в „Метрополитен“. Повишаване на цената на билетчето не е решение, то ще доведе до допълнителен отлив на пътници. Но има реална опасност от разреждането на линиите, ако не получим подкрепа от държавата“, подчерта столичният градоначалник.

След среща в Министерство на финансите е получена подкрепа, за да може транспортът да бъде подпомогнат, поне частично. „Правим всичко възможно да не допуснем спиране на тока в подлезите, да не въведем режим на уличното осветление или да оставим неосветени парковете и детските площадки“, заяви Фандъкова. На този етап няма опасност и за функционирането на общинските болници. „Столична община дофинансира всички услуги. Компенсираме почти всички сектори. Тази година ще заложим отново около 10 милиона за дофинансиране на болниците. Водим активни разговори с МФ, очакваме решения“, посочи кметът.

Предстоят разговори в СОС за цената на репатрирането на автомобили и поставянето на глоби. „Възможно е да има определено повишение в частта за така наречените „паяци“, но това не стои на дневен ред. Част от приходите от „синя“ и „зелена зона“ се насочват към подкрепа на градския транспорт, защото той не може да се самоиздържа“, допълни градоначалникът.

Фандъкова коментира и казуса със задълженията на „Топлофикация“. „Няма опасност към момента софиянци да останат на студено“, увери тя. По отношение на мерките, наложени заради пандемията, тя подчерта, че РЗИ извършва проверки, тъй като спазването на заповедта на здравните власти е в техните пълномощия. Увеличен е броят на леглата за бременни и малки деца с COVID-19 със заповед на РЗИ. Има около една трета свободни интензивни легла в София.

„Имаме 14 детски градини в строеж. Още 17 са със сключен договор за проект. София се нуждае от повече детски градини, защото непрекъснато се разраства. Винаги съм казвала, че родителите в София нямат толкова нужда детската градина да е безплатна, а да има повече детски градини“, посочи Фандъкова.

Източник: news.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html