15.8 C
София
неделя, 29 май 2022 г.

НС гласува оставката на Цацаров

Снимки: БГНЕС

С взаимни обвинения в корупция и намеци за партийни спонсори с прякори като „Пилетата, Котараците и Орлетата“ преминаха дебатите в Народното събрание за оставката на Сотир Цацаров от КПКОНПИ.

Той подаде оставка на 14 януари, като поиска тя да влезе в сила от 1 март. Междувременно ДАНС поиска отнемането на допуска му до класифицирана информация. Със 193 гласа и нито един против/въздържал се, оставката беше приета.

Решението беше внесено в пленарна зала от „Има такъв народ“ и беше разкритикувано от ГЕРБ заради това, че самият Цацаров не бил поканен да отчете дейността си пред парламента.

ИТН и БСП напомниха на ГЕРБ, че има решение на Конституционния съд по повод по-ранна оставка на Делян Добрев като депутат, в което се посочва, че парламентът няма право да направи друго, освен да приеме искането за освобождаване на поста.

Константин Бачийски от „Продължаваме промяната“ обяви, че изслушване извън това в ресорната комисия не е нужно, защото няма спор, че КПКОНПИ не е ефективна в работата си.

„КПКОНПИ направи повече светци, отколкото БПЦ за последните 100 години. Хората, които се проверяваха, излизаха с ореол независимо от даните в обществото – включително за лица, санкционирани по закона „Магнитски“. Това ръководство на КПКОНПИ не намери нито един аргумент, с който да намери несъответствия“, каза Бачийски. „Не знам дали са светци, но част от тях са ваши спонсори със сигурност“, репликира Тома Биков от ГЕРБ.

Настимир Ананиев (ПП) също поиска думата, за да обвини бившите управляващи в саботиране на опитите за засилване на антикорупционното законодателство.

Председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Михал Камбарев призова депутатите да си припомнят всички обществени скандали, свързани със съмнения за злоупотреба с власт – от снимките с кюлчетата, през Апартаментгейт, разследването „Осемте джуджета“, ЦУМгейт, Росенец и финансирането на АМ „Хемус“, по които КПКОНПИ не е предприело действия.

„Усещане за безнаказаност го имат всички български граждани. Приказките, че в България мафията си има държава, не са родени от нищото. Ако някой твърди, че КПКОНПИ работи добре, или е сляп, или всяка вечер се моли КПКОНПИ да не се реформира, за да не отида в затвора“, каза той.

Източник:  boulevardbulgaria.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html