14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Радо Янков: Медалът е реалистична цел

Снимки: БФСки
Сноубордистът Радослав Янков вече е в Пекин и е готов за своята трета олимпиада. Родопчанинът увери феновете си, че спечелването на медал е постижима цел. „Медалът е реалистична цел“, категоричен бе Янков.
Роденият в Чепеларе национал разкри нужния манталитет, който трябва да има един състезател преди спортен форум от подобен магнитуд.
„На предишните Игри отидох като един от фаворитите, тъй като предходните два сезона бяха много силни за мен. Бях се пренавил. Когато нещата се получават и си близо до класиранията, тогава човек просто се изпуска. Когато нямах нужния опит, просто се пренавих. Сега отивам много по-смирен и по-опитен, а не пренавит като на миналите олимпийски игри. Отивам с усмивка, желание и удовлетворение“, заяви той.
Радослав Янков разказа с какъв подход спортистът се е върнал от тежката травма в областта на кръста.
„Причината да се промени мисленето ми е не годините каране, а операцията и страданията, които претърпях миналия сезон. Те продължиха до месец май, преди да се оперирам. Когато човек изпитва болка дълго време, той може да промени цялата си философия. Това е причината за различната ми настройка“, допълни 32-годишният сноубордист.
Изпълнен с гордост, но и с ясна представа за отговорността, която носи, най-добрият ни сноубордист за втори път ще изведе българската делегация като знаменосец.
„Спортът е много интересно нещо, изгражда те като човек. Взимам пример от хората, които са претърпели трудности, но са се връщали и отново са били на върха. Юсеин Болт ми е като икона, заради самите му маниери и самочувствието му. Хората, които успяват да са една стъпка пред другите, са единици“, добавя Радо.
Той посочи психическата подготовка като едно от най-важните качества на всеки спортист.
„Преоцених живота като цяло и мисля, че съм много по-усмихнат и радостен. Радва ме срещата с близки, приятели, семейство и приятелката ми. Когато човек се стреми да бъде съвършен, той никога не остава доволен. Има стремеж към съвършенство, но човек трябва да разбере къде е границата, защото ако постоянно си недоволен, не се изпитва удоволствие. Всеки е дошъл на състезанията, за да печели. Психическата подготовка е много важна, защото колкото и да си подготвен физически, тя може да ти помогне или да те провали“, разказва състезателят.
Източник: bntnews.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html