16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Лозан Панов се връща във Върховния административен съд

Снимки: интернет
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се връща на работа във Върховния административен съд (ВАС). В четвъртък той е подал заявление до Съдийската колегия, с което иска след края на мандата си, да бъде преназначен във ВАС по реда на чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт.
Въпросната разпоредба гласи: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“.
Мандатът на Панов като председател на ВКС изтича на 10 февруари, когато новоизбраният шеф на съда Галина Захарова трябва официално да встъпи в длъжност. Това означава, че във вторник Съдийската колегия трябва да разгледа заявлението на Панов.
До 2015 г. той беше съдия във Върховния административен съд. Започнал е работа в съдебната система през 1998 г. като младши съдия в Софийския градски съд, след това става съдия в Софийския районен съд и в СГС, а през 2007 г. е избран за председател на Административен съд София-град. През 2012 г. е повишен във ВАС.
Лозан Панов е вторият председател на върховен съд, който ще работи във ВАС. Първият беше Георги Колев, който 7 години беше шеф на ВАС, а след това края на мандата си, беше преназначен във ВАС и оглави Второ отделение в съда.
Все още няма яснота в кое отделение ще работи Панов. Преди да бъде избран за председател на ВКС, той беше съдия в Седмо отделение, което се занимава с делата за конфликта на интереси, достъпа до обществена информация, движение по пътищата, комуникации, защита от дискриминация, защитени територии и правата на потребителите. По време на своя мандат като ръководител на ВКС, Панов беше и кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет, но не стигна до балотаж.
Източник: news.lex.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html