14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Петков твърд пред Гешев: Закриваме спецсъда

Снимки: БГНЕС
Премиерът Кирил Петков проведе среща с главния прокурор Иван Гешев. В рамките на разговора им в Министерския съвет Гешев апелира да не бъдат закривани специализираните съд и прокуратура, чиято дейност по думите му дава резултат, съобщават от пресслужбата на кабинета.
Министър-председателят Кирил Петков потвърди решението на правителството, изразено чрез качения за обществено обсъждане законопроект за промени в Закона за съдебната власт, а именно, че двете специализирани звена следва да бъдат закрити заради слабите им резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и други системни недостатъци.
В публикувано малко преди това съобщение на Прокуратурата на Република България за проведения разговор се казва, че главният прокурор е акцентира върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия.
Иван Гешев изтъкнал, че в интерес на българските граждани е държавните органи, чието правомощие е противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при спазване на процесуалния ред. Главният прокурор подчертал водещата роля на българската прокуратура в неутрализирането и недопускането на зловредно чуждестранно влияние на територията на страната, засягащо и интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО.
„Главният прокурор Иван Гешев увери министър-председателя и в ангажираността на
Прокуратурата на Република България да допринесе за продължаване на съдебната реформа. Иван Гешев потвърди готовността на прокурорите и следователите да участват активно в дискусиите по актуализиране на законодателството и Конституцията на страната, с оглед изпълнение на препоръките, залегнали в хоризонталния механизъм на Европейския съюз за върховенство на правото. Главният прокурор отбеляза, че за осигуряването на бързо, ефективно и качествено правосъдие, е нужна всеобхватна реформа на съдебната система, в т.ч. и привеждането на наказателно-правната уредба в съответствие със съвременните предизвикателства“, пише в прессъобщението на кабинета.
Източник:  government.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html