14.1 C
София
четвъртък, 26 май 2022 г.

Планират директен полет София-Ню Йорк

Снимки: БГНЕС
Има планове за стартирането на директен полет София – Ню Йорк. Процесът обаче е дълъг и може да отнеме между 2 и 4 години до практическото му осъществяване, отбелязва actualno.com.
В основата му стои интересът на над 50 000 потенциални пътници годишно, съобщи изпълнителният директор на оператора на летище София „СОФ Кънект“ Хесус Кабайеро пред Комисията по туризъм по време на нейното редовно изнесено заседание.
Летището ни оперира в над 80 международни дестинации, но има потенциал за много повече. Въздушна свързаност е сред ключовите цели на новата управа на летището. Конкретните насоки са – свързаност с главните хъбове в Европа и света, директна свързаност – в момента се работи по 50 нови директни дестинации (предимно нискотарифни полети), дълги, трансконтинентални полети – директно до САЩ, Канада, Индия и др.
София е много подходяща за кратки градски пътувания, уикенд и конгресен туризъм, връзка със ски курортите. Хесус Кабайеро заяви също, че ще работят за улесняване на регулациите за издаване на визи. Облекчаването на издаването им ще даде тласък на посещенията от конкурентни дестинации.
Около 3,3 млн. пътници и 41 000 полета е осъществило летище София през 2021 г., срещу 7,1 млн. пътници и 61 000 полета през 2019 г. Въпреки това, трафикът през лятото е бил вече малко под нивата от 2019 г. Летище София остава с най-ниски тарифи в региона и с най-ниски такси, в т.ч. за наземни такси, в Европа – като част от стратегията им да подпомогнат възстановяването на авиопревозвачите, които са сред най-засегнатите от пандемията в световен мащаб, наред с туризма.
„Добрата новина в кризата с COVID-19 беше развитието на вътрешния пазар“, каза Хесус Кабайеро. Той съобщи, че са създали пакет от стимули към авиокомпаниите – сериозни отстъпки към онези компании, които след като са кацнали в София, летят и към Бургас и Варна.
Плановете на оператора на летище София включват и обновяването и ремонта на Терминал 2 в следващите 5 години. Предвижда се ресторантите, местата за хранене и търговските площи също да бъдат реновирани и напълно променени
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html