25.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Челен сблъсък: Пеевски отговори на Кирил Петков

Снимки: БГНЕС

Делян Пеевски излезе с позиция във връзка с изказването на премиера Кирил Петков относно заема от ББР на „Булгартабак“. Позицията бе разпространена от пресцентъра на ДПС.

Пеевски е подал молба до Българска народна банка да провери банковия кредит на „Булгартабак“ предоставен от „Българска банка за развитие“ (ББР) с оглед евентуални нарушения. „В тази връзка смятам, че по темата цигари и тютюнева индустрия най-добре е запознат партньора на Петков Асен Василев, както и спонсорите на „Продължаваме промяната“ и ако Кирил Петков намали спускането по снежните магистрали, то със сигурност ще разбере това“, гласи изявлението.

„Темата „Магнитски“ също е достатъчно ясна, като постоянното повтаряне на инсинуациите на кръга „Капитал“ няма да променят факта, че санкцията е обжалвана от страна на моите адвокати по надлежния ред и в съответствие с американския закон. Винаги съм вярвал в американското правосъдие и в това, че истината относно налагането на санкцията рано или късно ще излезе на яве, включително и че аз нямам никакво участие в твърденията за търговия със златни паспорти. В тази връзка защо от „Продължаваме промяната“ не приеха предложението на ДПС за отмяна на инвестиционното гражданство, като за сметка на това елементарно преписаха предложения от нас проекто- закон, но без искането ни за пълна проверка на всички издадени до момента златни паспорти. Показателно е също, че след девет месеца проверки (откакто са на власт и чрез служебните правителства) не установиха нищо по отношение на мен, защото нищо нередно няма, въпреки многобройните лъжи и манипулациите на кръга „Капитал“ и контролираните от Прокопиев медии“, продължава позицията.

„Добре би било „просто Киро“ най-накрая да разбере, че само с повтаряне на мантрите на Иво Прокопиев, не може да води адекватна политика на управление на държавата, а превръщането му в слуга на олигархията неминуемо ще го доведе до провал“, пише Пеевски.

Позицията идва ден, след като министър-председателят Кирил Петков обяви на брифинг, че ще повдигне пред прокуратурата няколко въпроса, сред които е темата „Магнитски“ – дали са повдигнати допълнителни разследвания по другите хора, описани по „Магнитски“: Делян Пеевски, Александър Манолев, Желязков, освен повдигнатите обвинения на бизнесмена Васил Божков. Какви са действията на прокуратурата там, пита Кирил Петков прокуратурата. Другият въпрос на премиера е има ли директна връзка между заема между ББР и факта, че Пеевски е бил акционер в „Булгартабак“.

Източник: dariknews.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html