24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

Над половината европейци искат да защитят Украйна

Снимки: интернет
Над половината жители на Европа подкрепят приемането на Украйна в ЕС или НАТО, за да се осигури нейната защита при нападение от страна на Русия. Данните са от допитване, проведено от Европейския съвет по международна политика (ECFR) в седем страни, пише Süddeutsche Zeitung.
Като цяло 60% одобряват приемането на Украйна в тези организации. Около половината смятат, че със защитата на Украйна трябва да се ангажират САЩ, Германия или Франция. Респондентите от Германия, Италия, Полша и Румъния предпочитат отговорът на заплахата за сигурността на Украйна да бъде даден от НАТО, а във Финландия, Франция и Швеция са на мнение, че той трябва да дойде от ЕС.
„Президентът на Русия Владимир Путин може да се окаже изненадан, че повечето европейци са готови да защитават Украйна“, отбелязват експертите от ECFR.
Същевременно само в Полша мнозинството от анкетираните смята, че тяхната страна трябва да се намеси при ескалация на конфликта. В Швеция такава позиция споделят 43% от запитаните, в Германия – 37%, във Финландия – всеки пети.
Източник: fakti.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html