16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Папа Франциск: Война в Украйна ще е лудост

Снимки: интернет

„Война в Украйна ще е лудост“, заяви днес папа Франциск и изрази надежда, че напрежението между Украйна и Русия ще бъде преодоляно с помощта на многостранен диалог, предаде „Ройтерс“.

Светият отец каза това на обща аудиенция. Освен това той благодари на хората, които участваха на 26 януари в международния ден за молитва за мир в Украйна.

„Нека продължим да се молим на Бог за мир, за да може напрежението и заплахите от война да бъдат преодолени чрез сериозен диалог и преговорите в Нормандски формат да допринесат за това“, призова Франциск, имайки предвид преговорния формат, в който участват Русия, Украйна, Германия и Франция. „И нека не забравяме. Войната е лудост“, каза още папата. Русия струпа хиляди свои войници по границата си с Украйна, но отхвърля обвиненията на Запада, че готви инвазия на Украйна, припомня „Ройтерс“.

Повечето украинци са източноправославни, но в страната съществува и религиозно течение, което признава върховенството на Римокатолическата църква, въпреки че църковните му обреди наподобяват тези на православните. Вчера лидерът на тази украинска религиозна общност заяви, че е поканил папа Франциск да посети Украйна. Той отбеляза, че това би бил огромен жест, който би могъл да допринесе за възцаряването на мир в бившата съветска република.

Източник: dariknews.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html