14.1 C
София
четвъртък, 26 май 2022 г.

Румен Радев свиква КСНС заради Русия

Снимки: интернет

Президентът Румен Радев е свикал заседание на КСНС заради заплахи за националната сигурност и състоянието на въоръжението сили, съобщава „24 часа”. Парламентарните партии, които участват в Консултативния съвет по право, вече са получили поканите си от държавния глава. Поканите са получени и в правителството.

Заседанието е насрочено за вторник, 15 февруари, от 14.00 ч., а темата е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки”. Предвидено е да има специален доклад на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Свикването на КСНС идва само ден, след като министърът на отбраната Стефан Янев призна, че струпването на руски войски по границата с Украйна заплашва и българската национална сигурност. От днес пък започна съвместната охрана на българското небе с изтребители на Испания.

По-рано днес Радев определи като „институционално изнудване“ разпита на премиера Кирил Петков. Радев призова партиите от коалицията да застанат решително зад Петков, защото „миналото“ искало реванш.

„Аз много ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента. За мен това е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод предстоящия разпит в прокуратурата на премиера Кирил Петков.

На въпрос каква оценка би дал за работата на правителството, държавният глава заяви, че е рано да се дава оценка.

„Правителството работи в една изключително трудна ситуация – каскада от кризи и много тежко наследство от предишното управление. Илюзия е да мислим, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. Това ще отнеме време, процесът е труден. Грешките и разочарованията са неизбежни, но между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество“, заяви той.

Той посочи, че очаква правителството да бъде много по-открито и да бъде прозрачно, когато взима решения.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html