16.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Трюдо: Блокадите съсипват икономиката на Канада

Снимки: интернет
Блокадите на протестиращи шофьори на ТИР-ове срещу задължителната ваксинация и противоепидемичните мерки съсипват икономиката на страната и са неприемливи. Това каза канадският премиер Джъстин Трюдо. 
Канадската полиция предупреди, че ще предприеме арести на шофьори на камиони и демонстранти, които затвориха централната част на столицата Отава в знак на протест срещу Covid ограниченията. В изявление от полицията се посочва, че всеки, който блокира улици или помага на други хора да го правят, може да бъде третиран като престъпник и да последват обвинения.
След блокадата на моста Амбасадор между Уиндзър и Детройт премиерът Джъстин Трюдо предупреди, че това са действия, който застрашават икономическото възстановяване на страната. „Не можете да спрете пандемията с блокади. Не можете да я спрете и с укази , нито със законодателство. А тези блокади – незаконни демонстрации, са неприемливи и влияят негативно върху бизнеса и производството. Трябва да направим така, че това да спре“, каза Джъстин Трюдо в Камарата на общините.
Въпреки предупрежденията участници в протеста в Отава заявиха пред АФП, че нямат намерение да напуснат центъра на столицата. Канадски и американски търговски асоциации в съвместно изявление поискаха движението през моста да бъде възстановено. Т. нар. „Конвой на свободата“ пое миналия месец от тихоокеанското крайбрежие на Канада към столицата Отава в знак на протест срещу изискването шофьорите да бъдат ваксинирани или тествани и изолирани, когато пресичат границата със САЩ. По-рано говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ са в тесен контакт с канадските гранични власти заради блокадата на моста. Тя изрази притеснения относно ефекта от протестите върху американската икономика. Според нея тези действия представляват риск за доставките и за автомобилната индустрия. Протестите на шофьорите продължават вече две седмици. Заради блокадите от няколко дни са парализирани основни търговски пътища. Блокиран е и най-натовареният международен сухоземен граничен пункт в Северна Америка.
Източник: debati.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html