14.1 C
София
четвъртък, 26 май 2022 г.

Радев: След зловещото плячкосване, българите са зажаднели за справедливост

Снимки: интернет

„След зловещото плячкосване на държавата, българите са зажаднели за справедливост и възмездие. Правителството трябва да бъде много внимателно и да знае с какво и с кого си има работа“, коментира президентът Румен Радев относно списъка с имена, който премиерът Кирил Петков предаде на прокуратурата.

„Всяко открито противопоставяне на правителството срещу корупцията среща и одобрението на хората и трябва да бъде подкрепяно. Убеден съм, че борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи”, добави държавният глава.

Той подчерта, че между правителството и Президентството има конструктивна комуникация. И уточни, че кабинетът има нужда от подкрепа в „тежката криза”.

„Методите, използвани от предишните управляващи, безпардонни методи, с погазване на закона – доведоха до сгромолясване на техния режим. Това трябва да бъде урок към всички. Урок към правителството трябва да бъде и фактът, че демокрацията и законността не могат да бъдат възстановени с недемократични средства и с нарушаване на закона”, обясни Радев.

Относно сигурността на България около кризата Русия-Украйна президентът посочи, че ней-големият риск за страната ни е неглижирането на проблемите на въоръжените ни сили. „Трябва да има непрекъснато внимание на най-високо ниво към тяхната боеспособност”, категоричен е Радев по време на посещението си в Сунгурларе за празника на града и Деня на лозаря – 14 февруари.

„България е част от усилията за деескалация, но и част от усилията за усилване на източния фланг на алианса. Вече започва съвместната мисия по контрол и охрана на въздушното пространство на територията на България, заедно с нашите съюзници от алианса”, отговори държавният глава на въпрос дали трябва да приемем американски сили.

Радев обясни, че България, като рамкова страна във формирането на батальонната бойна група, е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълването на дефицита от способности в сухопътните войски.

Държавният глава посочи надеждите, че пълномащабна война ще бъде избегната. Подчерта преговорите на най-високо политическо ниво, като беше категоричен, че няма военно решение на кризата. Той отново заяви, че България е суверенна държава и лоялен съюзник и член на НАТО. Това са и основните принципи, които определят позицията на страната ни, уточни Радев.

Източник:  nova.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html