20.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Сравниха Бюджет 2022 с България – Англия 0:6

Снимки: интернет
Бюджет 2022 ще бъде бюджет на растежа, на дълга и на инфлацията. Мнението е на икономиста и бивш министър и вицепремиер Николай Василев.
В ефира на БНТ той посочи, че има доста опасности по света – война, рецесия, енергийната ситуация, нова вълна на пандемия и природно бедствие. Бюджетът харчи екстравагантно, без да са предвидили пари за тези ситуации. Това е все едно семейство да е добро състояние, но въпреки това да живее на ръба и зад ръба на своите възможности. Бюджетът се очертава с дефицит по мой сметки с 8% и въпреки това управляващите често използват думата „балансиран“. Кое му е балансираното на бюджета, недоумява Василев.
Той сравни „балансирания бюджет“ с мач между България и Англия, който ние губим с 0:6 и да се каже след мача, че резултатът бил справедлив. Бюджет 2022 е най-небалансираният бюджет за последните 25 години и с най-разхитителните и левичарски политики през последните 25 години, коментира Николай Василев.
Той отбеляза също, че събираемостта е подобрена, като каза добри думи за НАП, но и благодарение на високата инфлация. Тиганът не трябва да се слага преди рибата, подчерта Василев.
Според него е голям проблем да бъде залагана актуализация на бюджета, преди да бъде приет самия бюджет. Това показва голяма опасност от нови милиард харчене през лятото, като той залага на 3 милиарда необосновани харчове, смята Василев. Той не вижда никакви десни мерки, за да се гонят каквито и да било цени, а има само ултралеви мерки. Няма нищо лошо някой да бъде социалист, а новата управляваща партия не отиде на избори с програма, която да покаже, че върви в тази посока, коментира икономистът.
Най-лесно се харчат готови пари, като в момента все едно се отваря прозорецът и се хвърлят навън, разкритикува Василев за пореден път бюджета на правителството.
Той предупреди, че сега сме като в ранния гръцки сценарий, с Бюджет 2022. „Това е измама, че като някои харчи – забогатява“, каза още Николай Василев.
Той обясни, че държавите, които допускат грешката с дългове и дефицити не само не забогатяват, а обедняват. „В България за последните 25 години няма нито една година без голям ръст на всички доходи. Доходите продължават да растат, но за мен по-здравословен е разговорът как да се направи така, че частният сектор да инвестира в икономиката и по-естествен път на нови работни места, нови технологии и туризъм, така да растат доходите в частния сектор, а не само държавата да раздава“, коментира Василев. По думите му, ако някои би имал желание да получава безкрайно от бюджета, дори и 160 милиарда няма да стигнат. Разходите, които са предвидени надхвърлят и най-високите ми опасения, изтъкна Василев и добави, че не подкрепя проекторамката на бюджета.
Той определи като обидно поведението на вицепремиера и финансов министър Асен Василев спрямо българския бизнес. Той е разочарован и притеснен, като никой не е отговорил какво става и защо са изхарчени 9 млрд. лв. през декември и призова някои бързо и прозрачно да изнесе цялата информация за месец декември – за какво са изхарчени милиардите.
„С настъпването на пролетта инфлацията трябва да намалее. Лятото може да е доста по-приятно, отколкото досега“, очаква Василев.
По отношение на средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост, Василев отбеляза, че трябва да имаме план, който да бъде одобрен. „Ако Николай Василев бил министър или в политиката, би се отказал от актуализацията на бюджета през лятото, както от спестените чрез шмекеруване милиарди през декември месец. Защо не се използва методът на концесиите, с които може да се построят магистрали, тунели и площадки за космически совалки?“, запита Василев, който подкрепя намаляването с 30% на администрацията.
Той увери, че ако като влезем в Еврозоната, някой ще увеличи цените. „Има ли държава, която да влезе в Еврозоната и да не забогатя“, подчерта Василев и даде пример със Словакия.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html