17.1 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

София минава на мазут, ако газът не стигне

Снимки: интернет
„Ще има криза, ако спрат доставките на газ от Русия. Все още няма намаляване на подаваните количества. Имаме възможности за достъп на втечнен газ, но дали ще покрият всички нужди, не се знае. Говори се, че отоплението в София може да мине на мазут, ако газът не стигне“. Това заяви Владислав Панев от „Демократична България“ пред „Нова нюз“.
По думите му дългосрочно решение е инвестиция в мощности за съхранение на енергия чрез Плана за възстановяване, тъй като рискът от проблем с доставките остава. А запасите в хранилището в Чирен са около 22%. „Алуминият и никелът също скочиха заради кризата в Украйна“, съобщи депутатът.
„Не се очаква затваряне на мощности в ТЕЦ Марица, по-скоро намаляване на производството, ако цената на тока е достатъчно висока, че да се самоиздържа, ще работят малко по-дълго“, обясни той. Относно изваждането на Русия от системата за разплащане SWIFT, Панев посочи, че руската международна търговия ще спре – все едно Законът „Магнитски“ да се приложи за цяла Русия“, сподели Панев.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html