14.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

И Бареков издави списък, прокуратурата го проверява

Снимки: Фейсбук

Прокурори от Върховна касационна прокуратура ще извършат проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) относно предоставен на 15 февруари от журналиста Николай Бареков списък с лица, за които същият прилага сигнали, публикации и журналистически разследвания, съобщиха от държавното обвинение.

С цел установяване на обективната истина прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и други компетентни органи на изпълнителната власт цялата налична информация спрямо лицата, обект на публикациите, и евентуално предприетите от органите действия спрямо тях, с цел упражняване правомощията на държавното обвинение по повдигане на наказателна отговорност при събиране на достатъчно данни за извършено престъпление от лицата, сочени в предоставените материали.

От прокуратурата допълват, че Николай Бареков ще бъде призован за снемане на обяснения.

Във връзка с медийни публикации прокуратурата уточнява, че в постъпилия от журналиста списък с лица не фигурира името на президента на България Румен Радев. Наблюдаващите прокурори няма да изискват от МВР и други компетентни органи информация, свързана с държавния глава. Сред 20-те имена обаче са премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев, началникът на кабинета Лена Бориславова и бившият министър-председател Иван Костов и дъщеря му Мина.

За последващите действия в хода на проверката, както и за резултатите от нея, българската общественост ще бъде своевременно информирана.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html