24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

Андрей Райчев: Не виждам пукнатини в коалицията

Снимки: интернет

ГЕРБ и ДПС се стараят да изтощят управляващите и да намерят пробойна. Не виждам пукнатина в управляващата коалиция, коментира в предаването „12+3“ на БНР социологът Андрей Райчев.

„Дали е настъпило неприятно време за управляващите се състои в отговора на въпроса дали се цепи коалицията. Аз нямам чувство, че се цепи, не виждам пукнатина в момента. Тази коалиция започна със страшно подозрение, с което се гледаха помежду си и всички бяха сигурни, че я правят от немай-къде“, заяви социологът Андрей Райчев.

Той подчерта, че никой не иска нови избори – нито управляващи, нито опозиция: „Всички са слаби в момента, всички са изтощени от поредицата от избори през 2021 г. … Нито социолозите регистрират разместване на електоралните пластове. Войната в момента не е за победа, това е обсада – дълга обсадна война. Обсаждащите – това са ГЕРБ и ДПС – се стараят да изтощят управляващите и да намерят пробойна“.

Според Андрей Райчев в т.нар. златни паспорти има потенциал за пропукване: „Това е една стара беля, това не е вина на сегашните управляващи, но опозицията пускат темата, за да видят дали ще се разцепи коалицията“.

Под обсада е и опозицията, посочи социологът и обясни: „Те трябва да минат на дългосрочен режим, в който да търпят да не са на власт. 12 години те са свикнали, че конкурси и бизнесмени зависят от тях. Те също се изтощават. Това е битка на изтощения, която особено явно личи в примера – Гешев срещу новата власт. Нито единият не може да предприеме действия, които да премахнат другия. … Това е позиционна битка и как ще завърши е много трудно да се каже – зависи от хоризонтите. Гешев има още 4-5 години (от мандата му на главен прокурор – б.р.), управляващите я имат година и половина, я нямат. Т.е. Гешев се надява рано или късно те да паднат от само себе си. Те се надяват, че рано или късно някой прокурор ще се разбунтува срещу Гешев и ще заведе дело срещу него. Основната мантра да бъде махнат Гешев е грешка“.

Андрей Райчев коментира, че главната критика към предишната власт се възприема като критика към съдебната система: „Именно по това, че те са корумпирани, крадат и ние ще ги хванем. Да, ама няма доказателства за това. Има някакви косвени намеци за доказателства – кюлчета в чекмедже, но престъпление ли е това, трябват доказателства. Това не е път, по който има изход. Голямото изпитание (за управляващите сега) по въпроса ще бъде, когато трябва да отговарят за корупцията в собствените им редици. тогава ще разберем борят ли се, или не. На мен ми се струва, че те ще се справят с това“.

В предаването „12+3“ Райчев определи кризата около Украйна като измислена: „НАТО много рядко зависи от България, но България много зависи от НАТО. В този случай, ако не демонстрираме лоялност, би било безобразие. … Аз не вярвам в тази война, Русия няма защо да напада Украйна. Това ми се струва вътрешна история за САЩ, с която си решават въпроси, сочейки известния си враг. Реалният враг на САЩ обаче не е Русия, а е Китай. … Тая криза ми се вижда нищо друго, освен шумотевица. Няма защо да има война, никой не я иска“.

Социологът изказа предположение, че България ще бъде принудена да се договори със Северна Македония: „Трябва да се отиде на по-стратегическо мислене, но ги е страх от народа. Не могат да направят това, защото ще падне правителството, затова няма да го направят. … Явно партньорите разбират това и казват: „Добре, тогава постепенно да стане“ и в момента сме влезли в един постепенен режим – народният гняв срещу македонците да спадне, македонците да престанат да ни дразнят. По-малко от една година няма да е това“. Прогнозата на Райчев е, че „България ще свали ембаргото на РСМ някъде през декември 2022 г.“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html