13.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Падна ограничението за чужденци във футболното ни първенство

Снимки: Dsport

От Българския футболен съюз са изпратили официално уведомление до всички професионали клубове у нас във връзка с важно изменение. Става въпрос за ограничението за картотекиране на чужденци извън пределите на Европейския съюз.

Досега всеки клуб от efbet Лига можеше да разполага с петима футболисти, които не са представители на 27-те държави членки на ЕС. След решение на Изпълнителния комитет на БФС, считано от 14 февруари, всички клубове от елита получават право да картотекират 20 чуждестранни състезатели без ограничение на тяхното гражданство.

Променя се и правилото за отборите от Втора лига, които до този момент нямаха право да използват чужденци, дошли отвъд пределите на ЕС, с изключение на клубовете, които разполагат с дублиращ състав. Те можеха да „свалят“ във Втора лига само по един играч от квотата на тези извън ЕС. В писмото от Бояна е уточнено, че решението на Изпълкома идва по предложение на ПФЛ, дошло след искане на професионалните клубове.

„Направено е нужното проучване, така е в много от държавите от ЕС. Каква е разликата дали един отбор ще излезе с десет футболисти от Португалия или с десет футболисти от Зимбабве? Не е нужно да се прави такова разделение“, коментираха от БФС пред Sportal.bg.

„Това е едно много грешно решение! Много грешно“, коментира с разочарование пък президентът на Славия и бивш член на Изпълкома Венцеслав Стефанов, който от години критикува използването на чуждестранни футболисти за сметка на българските.

Футболният мениджър Николай Жейнов също изрази мнение по темата. „Доколкото разбрах преди три дни някак тихомълком БФС е премахнало всякакви ограничения за бройката на футболисти чужденци без паспорти от ЕС в Първа и Втора лига. Това било станало по молба на професионалните клубове – неясно кои. Въпреки че от професионална гледна точка като футболен агент би трябвало да се радвам, че сега бих могъл да докарам 15 футболисти от Боливия например в някой роден отбор, смятам, че това не е правилният път за българския футбол.

Интересно защо сред решенията на Изпълкома, публикувани след сбирката, някак бе пропусната да се спомене за тази промяна. Не ми се струва маловажна. Интересно също така дали клубовете са били питани по някакъв начин за това решение и кой точно е направил запитването. Някак се навява, че това решение е в полза на само един клуб, а не на българския футбол като цяло. Питам се прокарват ли се клубни интереси замаскирани с дейността на Професионалната лига? Нека си припомним и че само преди две години имаше друго правило – вратари извън Европейския съюз да не могат да играят у нас. Не знам кое от двете е по-лошо за българския футбол, но и в двете прозира несъответствие с логиката и липса на баланс, който да създаде условия за движение в правилната посока“, написа във Фейсбук Жейнов.

Източник:  sportal.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html