24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

Обстрел в детска градина в Донецк

Снимки: интернет
За артилерийски обстрел близо до летището в Донецк и в село в провинция Донбас, съобщи NOVA. Подкрепяните от Русия бунтовници и украинските сили взаимно се обвиниха за стрелбата, мишена на която е станала и детска градина, за щастие без жертви.
„Загрижени сме, че Русия се опитва да инсценира претекст за въоръжена атака срещу Украйна, все още няма яснота, никаква сигурност относно руските намерения”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
А на третия ден, откакто Русия обяви, че започва изтегляне на военните си части от границата с Украйна, не само, че не се наблюдава така чаканата деескалация, но и кризата между Москва и Запада се задълбочава. Русия изгони американски дипломат. Разпалва се отново напрежението в Източна Украйна. За пореден ден руското министерство на отбраната твърди, че военните продължават да се прибират в базите си. Съединените щати и НАТО обаче съвсем не изглеждат убедени в това. Напротив – според Вашингтон Москва прехвърля още войски и бойни самолети натам.
„Виждаме някои от тези войски да се приближават до границата, виждаме ги да летят в повече бойни и поддържащи самолети, виждаме как засилват готовността си в Черно море. Виждаме ги дори, че подготвят кръвните си запаси”, заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.
„Изтеглянето вече е започнало. Всички видяхме кадрите и получихме информацията от Министерство на отбраната. Това е дълъг процес. Ясно е, че ученията са подготвяне в продължение на много седмици и, разбира се, е невъзможно частите да бъде изтеглени за един ден”, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Пексов.
От Брюксел, където се бяха събрали министри на отбраната от НАТО, ситуацията беше определена като много опасна. „Те имат достатъчно войски, за да започнат пълномащабна инвазия в Украйна с много малко или никакво време за предупреждение. Това прави ситуацията толкова опасна”, категоричен е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Източник: dariknews.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html