14.1 C
София
четвъртък, 26 май 2022 г.

Байдън: Путин ще удари Киев до дни

Снимки: Туитър

Нова прогноза за война направи американският президент Джо Байдън. САЩ имат всички основания да смятат, че Русия ще нахлуе в Украйна през следващите дни. Това заяви Байдън на извънреден брифинг в Белия дом. По думите му Владимир Путин е взел решение за офанзивата. „Смятаме, че руските сили ще атакуват украинската столица Киев – град с над 2,8 милиона невинни жители“, каза Джо Байдън.

На журналистически въпрос дали е убеден, че руският президент ще нахлуе в Украйна Байдън отговори „Да”. Запитан какви причини има за това той заяви:“Наистина достоверна разузнавателна информация“. „Ако Русия продължи с този план, г-н Путин ще е отговорен за катастрофална и ненужна война”, категоричен е американският президент. „Русия все още може да избере пътя на дипломацията. Все още не е късно да се завърне на масата за преговори”, допълни той.

„Проведох два важни телефонни разговора за ситуацията в Русия и Украйна. Първият беше с представители на Конгреса, които представляват САЩ на конференцията по сигурността в Мюнхен заедно с вицепрезидента Камала Харис. Вторият беше с нашите съюзници в НАТО. САЩ са подготвени да защитават всеки сантиметър от територията на Алианса”, подчерта държавният глава на САЩ.

„Има много въпроси, които разделят нацията ни и света, но противопоставянето на руската агресия не е един от тях. Американският народ е единен. Европа е единна, трансатлантическата общност е единна, политическите ни партии в тази страна са единни срещу руската инвазия“, подчерта Байдън. По думите му съюзниците в НАТО са обединени пред лицето на руската дезинформация. „Русия се опитва да изфабрикува причина, за да започне война с Украйна”, заяви Байдън. И допълни: „Москва изпраща фалшива информация към руското общество, като се опитва да го заблуди, че Украйна планира офанзива в Донбас. За това няма никакви реални доказателства и противоречи на логиката. Киев няма да предприеме каквито и да било военни действия в региона докато Русия трупа все повече и повече войски по границата”.

Източник: standartnews.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html