24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

Икономист: Има хора, които са обеднели с около 10%

Снимки: интернет

В студиото на „Събуди се” по NOVA финансистът Мика Зайкова и икономистът Стоян Панчев коментираха стигат ли заплатите и пенсиите у нас за нормален живот.

„Минималната работна заплата по-скоро се използва като инструмент от финансовото министерство да си повишава приходите от данъци и осигуровки. Не мисля, че има много хора, които да живеят с минималната работна заплата”, каза Панчев. По думите на Зайкова 42 000 са тези, които работят в обществения сектор и получават подобни доходи, а в частния са 565 000.

„Ако преди в частния сектор се очакваше да получават нещо под масата, сега това е невъзможно“, каза още Зайкова.

По думите на експерта Стоян Панчев има хора, които ако не са получили увеличение на заплатите си от миналия януари, са обеднели с около 10%. Зайкова посочи, че около 1 милион пенсионери взимат минимална пенсия от 370 лв. „Говорим за около 800 000 души, ако не и повече, които са под линията на бедността. Хлябът се увеличи 2 пъти, олиото е по-скъпо с 42%“, обясни финансистът. „Със сигурност ще имаме по-висока инфлация до средата на годината, от тази, която виждаме в момента. Оттам нататък е важно какво ще се случи в Украйна, какво ще каже световната банка“, каза Панчев.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html