14.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Издирват 12 души от ферибота край о-в Корфу

Снимки: БГНЕС
Продължава издирването на 12 души, изчезнали след избухналия пожар на ферибот близо до гръцкия остров Корфу в петък рано сутринта. Седем от тях са българи, трима – от Гърция и по един от Турция и Литва, съобщиха гръцките власти.
Продължаващият огън, разпалван от вятъра, и гъстият пушек, попречиха на спасителните опити, но корабът беше изтеглен по-близо до сушата. 280 души бяха евакуирани. Двама бяха изтеглени от ферибота, след като бяха блокирани в трюма.
Плавателният съд „Юрофери Олимпия“, собственост на италианската фирма „Грималди Лайнс“, пътуваше от Игуменица в Гърция към италианското пристанище Бриндизи, когато пожарът избухна на палуба за автомобили.
Фериботът официално е превозвал 239 пътници и 51 екипаж. От него обаче бяха спасени двама афганистански граждани, пътували нелегално.
127 са били българските граждани, които са пътували на ферибота. Сред тях има и деца, които са добре, каза вчера заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.
Причината за пожара все още официално не е известна. Властите чакат огънят да угасне, за да може  корабът може да бъде изтеглен на безопасно място. Тогава горивото ще бъде изпомпвано в опит да се избегне замърсяването на морето.
АФП съобщи, че италианското министерство на околната среда се опасява от „възможен разлив“. Част от българите, оцелели при огнения ад на ферибот край гръцкия остров Корфу, се върнаха у дома, предаде междувременно БГНЕС.
По пътя от Корфу до тук част от групата е свалена в Петрич, София и Пазарджик, а до Пловдив стигнаха 12 души.
Източник: bnr.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html