15.8 C
София
неделя, 29 май 2022 г.

Хиляди полицаи и пожарникари излязоха на протест

Снимки: Булфото

Хиляди полицаи и пожарникари, както и надзиратели в затворите протестират пред сградата на Народното събрание.

Служителите на МВР са недоволни от липсата на увеличение на заплатите в министерството, обясниха, че инфлацията у нас в последните месеци, на практика е „изяла“ предишното им увеличение. „Протестът не е политически. От 13 години ние имаме само социални, икономически, трудови и професионални права и ги защитаваме“, заяви Илия Кузманов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Служителите в сектор „Сигурност“ настояват за ръст на възнагражденията с 20%. Според тях последното увеличение на заплатите е било преди 2 години. С 30%, са увеличени заплатите някои държавни структури. Тогава полицаите получават 15 на сто увеличение, вместо с 30%.

„Реформата в системата на МВР не се случва от години въпреки обещанията на всички управляващи, ние сме тези, които излизаме първи и обявяваме исканията си, защото нашият труд не се цени, особено в момента“ – заявява Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

„Против сме и за идеята, която бе подхвърлена за изваждането на службата по пожарна безопасност от структурата на МВР. Първо, не е поискано нашето мнение за тази промяна. Това не се прави по този начин“, посочва още Тенев. Освен това от Синдикалната федерация на служителите в МВР допълниха, че към момента няма никаква яснота дали заплатите в министерството могат да бъдат вдигнати изобщо.

Илия Кузманов, който е заместник-председател на Синдикалната федерация съобщи, че в преговорите, които представителите на синдикатите водят с правителството, към момента няма никакви индикации за евентуално бъдещо увеличение на парите във вътрешното министерство.

Освен полицаи от Синдикалната федерация на служителите в МВР, на протеста има и пожарникари, както и представители на синдиката на надзирателите, посочиха организаторите на протеста. Те допълниха, че през следващата седмица ще продължат преговорите с премиера Кирил Петков и с вътрешния министър Бойко Рашков.

По-рано днес във връзка с протестите на полицаите, които настояват за повече средства от държавния бюджет, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев каза: „Увеличаване на заплатите, в която и да е държавна институция, може да има само след реформа“. Той обърна внимание, че в коалиционното споразумение са дадени насоки за реформа в МВР, като за целта трябва да бъде създадена работна група със заинтересованите страни. Василев смята, че са необходими повече ефективност и по-модерни начини на работа в системата.

Източник: dnes.dir.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html