24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

България със сигурност ще развива ядрена енергетика

Снимки: интернет
„България със сигурност ще върви към развитие на ядрената енергетика и то така, че да сме по-малко зависими от текущите доставчици на гориво, резервни части и технология“, каза за БНТ министърът на енергетиката Александър Николов, който преди дни се завърна от визита в САЩ, където обсъди възможности за сътрудничество в областта на енергетиката.
„Конфликтът в Украйна изнесе на дневен ред необходимостта от реална диверсификация“, подчерта той. Според него страната ни има достъп до терминали за втечнен газ и не планира изграждането на допълнителни извън тези, в които в момента участва. Министър Николов не каза категорично дали бихме могли да разчитаме на внос на втечнен газ от САЩ в случай на спиране на газовите доставки от Русия, но изтъкна, че не е невъзможно.
Проучва се ефективността на малките модулни реактори като евентуално се обсъжда дали може да се изгради подобна допълнителна мощност към АЕЦ „Козлодуй“. За момента обаче няма категорични данни, че тази технология работи ефективно, стана ясно от думите на Николов.
По време на визитата си в САЩ енергийният министър е провел срещи с множество компании, от които очаква инвестиции у нас, свързани с проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, и прехода към „зелена енергия“.
Предстои да се уточни съдбата на така наречените „американски ТЕЦ-ове“ в Маришкия басейн. По думите на Николов е обсъждано разширяване на инвестиционния им потенциал в „по-зелена“ посока. В националния ефир министърът заяви, че според него има проблем в ръководството на „Топлофикация – София“ и контролът в дружеството. По думите му „Топлофикация – София“ е пропуснала възможността да се модернизира, участвайки в проекти с европейско финансиране.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html