14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Зеленият сертификат пада през март

Снимки: интернет

„Зеленият сертификат у нас може да отпадне до 20-и март“, заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет.

По думите му все повече области излизат от „червената зона“ на разпространение на ковид и влизат в „жълтата“. Властите очакват съвсем скоро цялата страна да е в „зелената зона“ на разпространение на заболеваемостта, което ще позволи и премахването на ограниченията, свързани със зеления сертификат.

„Успяхме да минем през тази вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това стана благодарение на новата методиката на наблюдение на интензивните легла и така изчислявахме реалните опасности за здравната система“, каза министър-председателят.

Отпадането на зеления сертификат не означава, че властите ще спрат да насърчават ваксинацията, допълни Петков.

Отпадането на ковид-ограниченията ще е в три стъпки и започва още тази седмица, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

От 24 февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение ще може да допуска лица без зелен сертификат по своя преценка. Изискването за зелен сертификат остава за персонала. От същата дата се допуска присъствието на до 12 деца в центровете за извънкласни дейности. От 5 март посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено предназначение ще стават без изискването на зелен сертификат без значение от личното предпочитание на собственика на обекта. Изискването за зелен сертификат за персонала остава. Присъствените занятия за деца в центровете за извънкласни дейности става при спазване на изискванията за физическа дистанция. Допуска се смесване на различни паралелки в училищата. Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони като отпада групата на страните от „тъмночервения“ списък, тоест всеки със зелен сертификат може да влиза, от която и да е страна по света. От 20-ти март посещението на всички дейности и услуги става без зелен сертификат, отпада и изискването за наличие на зелен сертификат у персонала. Документът ще се използва само за пътуване извън граница.

„Окончателното отпадане на ковид-ограниченията зависи от конкретното развитие на епидемичната обстановка и вероятността планът за отмяна на зеления сертификат да не сработи е много малка“, допълни Кунчев.

Източник: bntnews.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html