24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

Вучич: Решението на Путин променя изцяло световния ред

Cнимки: интернет; БГНЕС
„Решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) изцяло променя световния ред“, съобщи сръбският президент Александър Вучич по телевизионния канал RTV Pink.
„Всичко, което знаехме вчера, днес вече не съществува. Тази ситуация е може би най-трудната за всички наши съвременници, нашите родители, за нас и за нашите деца, едва ли ще бъде нещо по-трудно в следващите 10-20 или 30 години… Мисля, че това де факто и по същество променя световния ред“, каза сръбският лидер.
 Вучич отбеляза, че решението на Путин ще засегне Сърбия чрез натиск от Запада да наложи санкции срещу Русия. По думите му този натиск вече е започнал и продължава през последните три дни. „Нашата позиция не е лесна, всичко, което се случи днес, поставя Сърбия пред политически предизвикателства, предизвикателства за сигурността, икономически предизвикателства, политическият натиск върху Сърбия след решението на президента Путин ще бъде по-голям от всякога“, каза той.
Президентът на западните ни съседи отбеляза, че въпреки движението на Сърбия към Европа, по-голямата част от населението все още подкрепя Русия. „Туитовете на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, както и на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел са напълно еднакви, те искат да покажат единство. Това е тежестта на нашата позиция: Сърбия е на европейския път, Сърбия винаги е подкрепяла целостта на Украйна, а от трета страна има 85% от гражданите, които каквото и да се случи, ще бъдат на страната на Русия. И това са фактите, с които аз като президент на републиката се сблъсквам“, каза той.
 Вучич каза, че по време на посещението си в Монако е гледал на живо обръщението на Путин по телевизия „Россия-24“. Той отбеляза, че е очаквал нещо подобно след последните разговори с руския лидер в Сочи. Сръбският лидер изрази опасения, че срещу Сърбия ще бъдат наложени санкции за изграждането на газопровода, а цената на петрола и газа ще се повиши.
Източник: dnes.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html