14 C
София
сряда, 25 май 2022 г.

Кличко: Когато на мястото на Москва е имало блата, Киев е бил величествен град

Снимки: wp.com

Ние сме си у дома и ние трябва да решаваме как да се развива страната ни. Затова ще продължим да се борим, заяви кметът на Киев Виталий Кличко в обръщение към украинските граждани.

„Русия фактически обяви война на Украйна. В Донецк и Луганск има купища руски войски, които са се придвижвали натам цяла нощ. Оперативно след изявлението на Путин и признаването на абревиатурните образувания нахлу орда, която нарича себе си „миротворци“. Агресорите са миротворци? Нелепо е. И пренебрегването на международното право и на суверенитета на независими държави. Цинично и неадекватно управникът на Русия постави под съмнение съществуването на украинската държава и на украинския народ. Подчертавам: Рус е била Киевска, а Киев – величествен град още по времето, когато някъде са били блата и никой не си е представял, че върху тях някога ще се появи Москва“, коментира Кличко.

Бившият световен шампион по бокс подчерта, че Украйна е избрала своя път и своето бъдеще. И то е свързано не с Руската империя, а с цивилизованата демократична общност от държави.

„За този избор платихме висока цена. И го отстояваме вече 8 години, отразявайки руската агресия. Ние не се страхуваме и ще продължим да се борим. Ние вярваме в нашите Въоръжени сили. Ще създадем териториална отбрана. Ще се обединим срещу заплахата. Ще се обединим, независимо от политическите си убеждения, симпатии или емоции. Длъжни сме да бъдем в единен фронт. Справедливостта и правото са на наша страна. Ние сме си у дома и ние решаваме как ще продължи да се развива страната ни“, каза кметът на Киев и лидер на партия „УДАР“, цитиран от БГНЕС. Той призова партньорите на Украйна да въведат целия възможен пакет санкции срещу агресора, който беше съгласуван между държавите от ЕС и НАТО.

„Благодарни сме на лидерите на тези държави, които вече заявиха готовност да наложат санкции. Няма време за разговори. Тази пълзяща окупация, кръвопролитие, окупация и лъжи, имперски амбиции трябва да бъдат спрени. Защото апетитът на агресора ще продължи да се увеличава. И не само спрямо Украйна“, алармира Кличко. Той припомни, че се побеждава не само със сила, но и с дух. А украинците са го доказвали неведнъж.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html