14.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Зеленски сваля ДДС на бензина и дизела

Снимки:  Фейсбук

Украинският президент Владимир Зеленски инициира програма за „икономически патриотизъм“, която ще предостави целенасочена подкрепа за определени сектори на икономиката, ще намали данъчната тежест върху предприемачите, трябва да ограничи проверките и да осигури стимули за привличане на средства към бизнеса и банковата система.

Това съобщи държавният глава в обръщение към гражданите. Програмата предвижда и намаляване на ДДС върху бензина и дизела, което ще спомогне за понижаване на цените на горивата. „Патриот е този, който се бори за своята земя. И този, който инвестира пари в нея и създава работни места в нея. Затова стартираме програма за икономически патриотизъм. Това са допълнителни стимули, с които да локализираме нашето производство, целеви програми за подкрепа на определени индустрии“, каза Зеленски.

Той подчерта, че се е срещнал с всички лидери на парламентарните формации и отбелязва нуждата от Коалиция за отбрана в парламента. Призова за единство и бързина във вземането на важни решения за икономическата стабилност и отбранителните способности на Украйна. “Днес всички политици, всички партии са от един цвят – синьо и жълто”, напомни Владимир Зеленски.

Предстои му среща с представители на 50-те най-големи украински компании в областта на големия бизнес. „Всички те трябва да останат в Украйна. Техните предприятия са разположени на украинска земя, която е защитена от нашите военни. Следователно бизнесът трябва да защитава нашата икономика, финанси и да създава работни места“, убеден е държавният глава.

В телевизионното си обръщение Зеленски каза, че все още търсят дипломатически пътища за излизане от кризата с Русия. Той подчерта, че Киев няма да отстъпи територията си на Москва, часове след като Владимир Путин призна Донецк и Луганск за независими републики и им изпрати руски войски. Президентът мобилизира резервистите на страната за активна служба, но засега се въздържа от обявяване на всеобща мобилизация. Все пак предупреди, че страната може да бъде изправена пред битка за съществуването си. „Ако запазим мълчание днес, утре ще изчезнем. Предстои ни упорита работа всеки ден, но сме готови за нея, с увереност в себе си, в страната си и в победата“, каза той.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html