14.1 C
София
четвъртък, 26 май 2022 г.

Проверят министър за конфликт на интереси

Снимки: интернет

Антикорупционната комисия КПКОНПИ, която все още се ръководи от Сотир Цацаров, е образувала производство за конфликт на интереси срещу министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и неговия заместник Илия Илиев.

Решението на КПКОНПИ е взето на заседанието на комисията днес. Производството е по постъпили сигнали и по медийна публикация в Afera.bg. В тях се твърди, че министърът на транспорта е продължил да бъде съдружник в частна компания след встъпването си в длъжност, а дейността на компанията се припокрива с неговите правомощия като министър – лице, заемащо висша публична длъжност. Събев е съосновател на „Еконт“.

В сигналите се твърди още, че той е назначил за свой заместник Илия Илиев с ресор „железопътен сектор“ въпреки съществуващите данни, че Илиев е свързан с частни дружества, чиято основна дейност е изграждане на железопътна инфраструктура, твърдят от КПКОНПИ.

Съгласно КПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.

„За Николай Събев и Илия Илиев конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в постъпили сигнали и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред“, съобщават от антикорупционната комисия.

Сотир Цацаров ще напусне официално председателския пост в КПКОНПИ на 1 март, а съвсем скоро комисията трябва да заработи с нова структура, дело на управляващата коалиция.

В същото време КПКОНПИ е приело решения и внася искови молби за отнемане на незаконно придобито имущество в окръжни съдилища в страната на обща стойност 14 719 195, 12 лв.

Едно от тях е отново срещу човек от групата на бизнесмена Васил Божков. В Софийски градски съд се внася иск срещу Александър Тумпаров. Той е обвинен от прокуратурата за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков. Стойността на исковата претенция е 14 219 885,14 лв., като в нея е включена стойността на един недвижим имот и едно моторно превозно средство, обявиха от КПОНПИ. Само преди няколко дни такъв иск бе внесен и срещу дясната ръка на Божков Георги Попов. От него антикорупционната комисия иска да конфискува имущество за над 19 млн. лв.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html