15.8 C
София
неделя, 29 май 2022 г.

Учебната година да започва между 5 и 7 септември, обмисля МОН

Кадри: БНТ

Учебната година да започва в периода 5-7 септември, малките ученици да завършват няколко седмици по-късно от сега, а добавеното време да се използва за по-дълги ваканции по време на самата учебна година. Това са плановете на МОН, за които съобщи министър Николай Денков пред БНТ.

За тази си идея Денков разказа още в началото на мандата, но в Министерството правят срещи със съсловните оргаанизации, за да се спрат на финален вариант. Освен зелените сертификати, до 20 март е възможно да отпадне и масовото тестване в училище, каза Денков. Решението обаче ще вземе Министерството на здравеопазването. „Преди началото на вълната имахме около 1000 заболели ученици на седмица, в пика на вълната бяха 12 000, а сега са около 2000. Това означава, че вълната още не е отминала съвсем“, коментира министърът.

Предложението за обединение на по-малките висши училища у нас е провокирало различни реакции у ректорите, каза още Николай Денков. Целта на предложението е, обединявайки се, висшите училища да излязат по-напред в световните академични класации и по този начин да привлекат интереса на повече студенти, учени и инвеститори.

По думите на образователния министър, проф. Анастас Герджиков, ректор на най-старото висше учебно заведение – Софийския университет „Свети Климент Охридски“, е подкрепил идеята му като дори е изчислил, че ако Алма Матер се слее с друго голямо висше училище у нас, може да влезе в топ 500 или дори в топ 300 на университетите по света.

Обединението ще помогне и за подобряването на материалната база на висшите училища, защото ще могат да споделят лабораториите, общежитията и спортните си съоръжения, посочи Денков. Академичното им ръководство ще включва ректорите на отделните университети, които може да управляват общото звено на ротационен принцип или сами да изберат ръководителя си. Според него страната ни е закъсняла с 15-20 години да въведе тази практика, като тя вече е донесла ползи в много европейски страни.

Източник:  bntnews.bg

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html