24.8 C
София
понеделник, 23 май 2022 г.

Костадин Костадинов: България трябва да е против санкции срещу Русия или Украйна

Снимка: БГНЕС
Категорично трябва да бъдем против налагането на санкции срещу Русия или Украйна, написа лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в профила си във Фейсбук. Според него посятото от САЩ в Косово, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и още много други държави назад във времето се жъне от Русия днес в Украйна. 
„България трябва категорично да се изправи в защита на нашите сънародници и съграждани в Украйна и да направи и невъзможното животът и здравето им да бъдат гарантирани и от двете страни в конфликта. Ако това не е възможно, България трябва да отвори границите си за всички българи от Донбас, Таврия, Одеска област и Бесарабия, които биха желали да потърсят убежище у нас“, настоява Костадинов в поста си.
„И да не забравяме най-важното, конкретно за България – категорично трябва да бъдем против налагането на санкции срещу Русия или Украйна. Всяко едно действие, обслужващо чужди интереси и нанасящо икономически вреди на нашата страна, е акт на национално предателство“, посочва в заключение той.
По-късно 47-ото Народно събрание прие декларация за осъждане на агресивните действия на Руската федерация, нарушаващи суверенитета и териториалната цялост на Украйна. По предложение на БСП декларацията беше гласувана текст по текст, за да не гласуват точката за санкциите. От „Възраждане“ също казаха, че няма да я подкрепят. Точката все пак бе приета без подкрепата на БСП и „Възраждане“.
В декларацията се казва, че НС:
„Категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта. Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност. Подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондиращи с българската държава. Подкрепя българското правителство да настоява за защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да бъдат абсолютен приоритет, да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация. Очаква българското правителство да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия. Настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем“.
В момента тече закрито заседание на НС, на което се изслушват шефовете на службите и министрите на отбраната и външните работи.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html