13.8 C
София
вторник, 24 май 2022 г.

Ивайло Мирчев: Военният министър е неадекватен

Иво Мирчев, ДБ, кадър Нова телевизия

 

„Военният министър е абсолютно неадекватен. Той още не знае, че има война“, заяви депутатът Ивайло Мирчев по БНТ тази сутрин. Оставката на Стефан Янев не е на дневен ред, заяви премиерът Кирил Петков снощи, предава БНР. „Да, има недоволство, което виждам, но в момента, в днешния ден, това не е тема в този момент“, каза министър-председателят. Към момента войната в Украйна не носи пряка заплаха за територията на България. Това пък заяви снощи по БНТ министърът на отбраната Стефан Янев. По повод недоволството от думите му от четвъртък да не се използва фриволно думата „война“ за атаката на Русия срещу Украйна, Янев обясни: „Не използвах думата „война“, а се позовах на един цитат – цитирах това какво каза президентът Путин. И се позовах на факта, че използването на думата „война“, използването на думата „военна операция“ и всички атрибути на военното говорене трябва да е много специфично и много отговорно. Никъде в официалния език и на НАТО, и на ЕС няма документ, в който да е използвана думата „война“. Ние трябва много внимателно да боравим с думите. Защото след войната идва дипломацията“.

След изказването на бившия служебен премиер беше организиран протест с искане той да подаде оставката си. Със същия призив тече и подписка, която вече е подкрепена от над 1000 души. Самият Янев обяви по повод протеста, че е „интересно, че това са хора от коалицията, които подкрепят правителството“. „На мен ми е странно и чудно дали те имат въпрос, тук не говорим за моята личност, за личността на Стефан Янев или длъжността министър на отбраната, искайки оставката на член на кабинета, дали това ще промени цялата коалиция, дали имат готов план, дали този парламент ще може да възпроизведе ново правителство, или се отива на нови избори“, коментира той. „Защо се прави това, аз нямам отговор на тези въпроси“, добави Янев.

По-рано съпредседателят на Демократична България Христо Иванов се обяви за по-висока степен на адекватност в работата на Министерството на отбраната, но уточни, че в тази сложна ситуация не иска оставки, защото, по думите му не е време за дестабилизация на страната. „Особено в новата ситуация, в която се намираме, очакваме във военно министерство доста по-висока степен на адекватност. България има нужда от ръководство, което е в състояние да осъществи амбициозна, бърза модернизация на българските въоръжени сили и то без да налива пари в джоба на Путин. Което е в състояние да поиска България да стане домакин на многонационален НАТО-вски контингент. Същевременно много искам да подчертая, че не е сега моментът да се предприемат дестабилизиращи действия за кабинета“, каза съпредседателят на ДБ.

За оставката на Янев се обяви и президентът Росен Плевнелиев (2012-2017). „Отървете се от министъра на отбраната Стефан Янев, вземете му оставката. Той по никакъв начин не допринася за сигурността и стабилността на България. Нито за надграждане на боеспособността на българските въоръжени сили“, обърна се от ефира на bTV Плевнелиев към премиера Петков.

Източник: segabg.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html